artikel

Odfjell

Geen categorie

Onderhoud vergroot de veiligheid zou je kunnen zeggen. Dat weet ik. Dat weet u. En dat weten ze bij Odfjell in Pernis ook wel, maar ja. Daar gingen al jaren plotseling van die rare lampjes branden op het analoge controlepaneel. Geen idee wat dat betekende. En dan dat vreselijke sisgeluid. Niemand wist waar dat vandaan kwam.

 

Ja, Sjaak, die wist dat altijd precies. Die gaf een rotros tegen afsluiter B en uit gingen ze. Voor een paar weken. Of hij draaide de afsluiter even open. Dan kon er wat levensgevaarlijk butaan ontsnappen. Waarom moeilijk doen als je Sjaak in huis hebt. Maar Sjaak ging met pensioen en dus bleven de brandende lampjes branden.

 

Vernieuwende ideeen waren er wel. Zo was er iets nieuws op de markt: een dampretoursysteem. Daar zou je een emissieloze terminal mee krijgen. Maar ja, Joost mag weten wat ‘emissie’ is. En zo’n nieuw systeem op een bijna doorgerotte tank, dat heeft ook weinig zin.

 

Een studiebol had in 1981 al aangegeven dat de flexibele bindingen moesten worden vervangen. Maar omdat hij niet had gezegd wanneer, was dat werk nog even uitgesteld. En zo ligt er 1.6 miljard liter brandstof opgeslagen in tanks die op instorten staan. Die kunnen ontploffen. Die hele wijken kunnen wegvagen.

 

Gelukkig is de directeur naar huis gestuurd. Dat helpt. Gelukkig ook komt de milieudienst snel kijken. Eerder dan gepland. Ze waren 15 jaar geleden nog langs geweest.

 

Gelukkig controleren we wel het fout parkeren, uw snelheid, in de trein met de voeten op de bank, schoenzolen op Schiphol, de belastingaangifte, je inkomen als je een mobieltje bestelt. En de koelvloeistof, anders sta je zomaar, onverwacht aan de kant van de weg.

Reageer op dit artikel