artikel

ARBO 2005: sterk in preventie

Gezond werken

Voor de kantoorergonomen is de arbobeurs altijd een goede gelegenheid om de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van kantoorstoelen te bekijken. Zo heeft de Mirra bureaustoel van Herman Miller een pasvorm die volgens de importeur geschikt is voor 95 procent van de Europese bevolking. Uiteraard hoort daar ook een ruime verstelbaarheid bij en de mogelijkheid om de stoel aan te passen aan de individuele wensen en eisen.

 

De Infinia waarmee Planservice Projectinrichting op de beurs staat, blinkt vooral uit door zijn eenvoudige instelmechanisme. Dat nodigt uit tot actief gebruik en voorkomt dat er onbewust verkeerd gezeten wordt. Ander nieuwtje: de stoel is voorbereid op hergebruik in plaats van recycling. Met een nieuw mechaniek en in een ander jasje kan hij over een aantal jaren aan een tweede leven beginnen.

 

Scholtens komt met een bureaustoel speciaal voor langere kantoorwerkers, de Logix XL. Tot een lengte van 220 centimeter zit je comfortabel en veilig volgens de leverancier, mits natuurlijk ook je bureau aan je reuzenmaten is aangepast.

 

Toegegeven, de oogdouche bestaat alweer even, en ook de flesjes met spoelvloeistof zijn niet nieuw. Maar wat de Medisafe Eye and face wash uniek maakt, is dat hij het maar liefst een kwartier weet vol te houden. Op de foto ziet u al hoe hij dat klaarspeelt: met ragfijne straaltjes. Die zorgen ervoor dat waar de concurrentie het na hooguit enkele minuten laat afweten, de Medisafe met slecht een halve liter vloeistof aan boord nog vrolijk doorsproeit. Niet alleen in de ogen, maar ook bijvoorbeeld op verse brandwonden. Schotting uit Gorinchem staat ermee op beurs. De Medisafe is natuurlijk vooral handig bij ongelukken onderweg, maar ook op werkplekken waar een vaste oogdouche geen verantwoorde investering is, kan hij goede diensten bewijzen.

 

Je hoort er als roker weer helemaal bij met zo’n rookcabine van Purgo. Waar in andere bedrijven rokers letterlijk op straat gesmeten worden om hun behoefte te vervullen, heeft jouw werkgever voor een luxueuze ambiance gezorgd om eens lekker op steken. Samen met wat collega’s rustig de tijd nemen voor wat horizontaal overleg, dan zullen we nog wel eens zien wie er het best op hoogte is van de laatste kantoornieuwtjes. Roken mag dan slecht zijn voor je gezondheid, het is prima voor je carriere…

 

Tja, dat zou dus eigenlijk niet meer hoeven, zo’n iets te gladde collega in je nek en een hand op je schouder. Want de Screenmate is niet alleen in hoogte verstelbaar, maar ook in kijkhoek. Vooral voor flatscreens is dat handig, omdat die wat minder vergevingsgezind zijn voor onderuitgezakte medewerkers of meekijkers. Zo kan je collega of baas weer gewoon een metertje verder gaan staan, zijn handen thuishouden en toch zien wat er op je beeldscherm staat. En bovendien vindt iedereen achter de Screenmate de juist zit- en kijkhouding. De Screenmate is op de beurs te zien en uit te proberen bij Score.

 

De beurs ARBO 2005 wordt gehouden op woensdag 19 en donderdag 20 januari in RAI in Amsterdam. Openingstijden beide dagen van 10.00 tot 17.00. Wie zich voorafgaand aan de beurs registreert, heeft gratis toegang. Registratie en informatie via www.arbo-rai.nl. Tijdens de beurs vindt onder andere het congres ‘Arbowereld 2005’ plaats en wordt de ARBO Innovation Award uitgereikt.

 

Voor bedrijven waarin meerdere (Europese) talen gesproken worden, kunnen de Coastal trainingsfilms op DVD handig zijn. Op een schijfje staan zeven verschillende taalversies van precies dezelfde film, en ook de samenvattende presentatie is in alle talen te vinden. De DVD’s zijn via een gewone huiskamerspeler te bekijken, maar kunnen ook via de computer worden afgespeeld.

 

Reageer op dit artikel