artikel

INTERNET: VERZUIM-MANAGEMENT

Gezond werken

A&O staat hier niet voor arbeid en organisatie, maar voor arbeidsmarkt en opleiding. Het fonds is meer dan tien jaar terug opgericht door de social partners van de gemeenten. De site biedt een grote hoeveelheid informatie. Hier bekijken we alleen het onderwerp verzuim uit de rubriek Arbo, verzuim en reintegratie. Maar neem vooral ook eens de moeite de andere onderwerpen te bekijken. Wilt u weten wat verzuim u kost? Raadpleeg dan de verzuimcalculator. Hij is vooral bedoeld voor afdelingen van gemeenten, maar kan ook wel worden gebruikt voor middelgrote bedrijven. Bij Publicaties kan een brochure voor managers worden gedownload over het beheersen van ziekteverzuim. Ook kan – naar aanleiding van een uitgebreid onderzoek – een rapportage worden gedownload over verzuimbeleid en reintegratie in de praktijk. En er is gratis een boekje met 29 good practices op het gebied van verzuimaanpak bij gemeenten beschikbaar. Dat dit een beetje heeft geholpen, blijkt uit de kille cijfers op de site: het ziekteverzuim is in 6 jaar met 2 procent gedaald. In de rubriek Praktijk ten slotte zijn hulpmiddelen te vinden voor het opstellen en uitvoeren van verzuimen reintegratiebeleid en -begeleiding.

 

Waar:

 

www.aeno.nl

 

Wie:

 

A&O-fonds gemeenten

 

Waarover:

 

Arbo, verzuim en reintegratie

 

Waarom:

 

publicaties, hulpmiddelen

 

 

De meeste commerciele sites over verzuim komen niet verder dan promotie van hun producten. Deze site biedt echter meer. Oorzaken, reductie en preventie van verzuim komen aan de orde. Ook hier kunnen de kosten van ziekteverzuim worden berekend (met een meer algemene berekeningsmethode dan de vorige site). En er wordt gewezen op de vitaliteit van de organisatie en de medewerker. En dat allemaal ten behoeve van het grote doel: de verkoop van diensten, zoals het ondersteunen van leidinggevenden bij verzuimmanagement, structurele preventie van ziekteverzuim, verhoging van de vitaliteit van de medewerkers en snel herstel van zieken. Helaas zijn enkele onderdelen van de site afgeschermd, zoals bijvoorbeeld om onduidelijke redenen de wet- en regelgeving. Maar er blijft voldoende interessante informatie over om deze site eens goed te bekijken.

 

Waar:

 

www.humanconnexion.nl

 

Wie:

 

Adviesbureau Human Connexion

 

Waarover:

 

Vitaliteitsmanagement, preventie ziekteverzuim

 

Waarom:

 

rekenmodule besparing kosten ziekteverzuim, combinatie van activiteiten om ziekteverzuim terug te dringen

 

 

 

 

Meer weten? Zie Webgids Arbeidsomstandigheden (arboJavos.nl), rubriek Verzuimmanagement, of Webgids Checklisten (checklist.favos.nl), rubriek Verzuim checklisten.

 

Reageer op dit artikel