artikel

Ex-kankerpatiënten minder kans op baan

Gezond werken

Dat blijkt uit een literatuurstudie van het Coronel Instituut voor Arbeid en Gezondheid van het Amsterdamse AMC-ziekenhuis. Het onderzoek is op 17 februari gepresenteerd in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA.

 

De onderzoekers kunnen niet aangeven in welke landen de werkloosheid onder de ex-kankerpatienten het hoogst is. Wel hebben ze achterhaald dat de problemen het grootst zijn onder mensen die bijvoorbeeld borst-, maag- darm-, of leverkanker hebben gehad. Patienten zouden bij deze kankersoorten veel last hebben van vermoeidheid en verminderd concentratievermogen.

 

Volgens het onderzoek kan de hoge uitval ook te maken hebben met een tekort aan be-geleiding bij de terugkeer naar de werkvloer. De wetenschappers adviseren artsen en werkgevers hier maatregelen voor te nemen. Zo zouden ze de terugkeer al in een vroeg stadium met de patienten moeten bespreken. Werkgevers zouden het werk eventueel moeten aanpassen aan de situatie van de patient.

 

Het AMC begint binnenkort een onderzoek naar methoden om de terugkeer naar werk te verbeteren.

Reageer op dit artikel