blog

Er zit een vies luchtje aan sporten

Gezond werken

In teamverband gratis deelnemen aan de Tilburg Ten Miles; leuk, maar Riny van de Pol komt lucht tekort. Niet alleen door een gebrek aan oefening, maar ook door de luchtverontreiniging.

Er zit een vies luchtje aan sporten

Onze organisatie bood medewerkers aan om in teamverband gratis deel te nemen aan de Tilburg Ten Miles. Nu had ik al een hele poos geen lange afstanden meer hardgelopen. Maar omdat ik geen nee durfde zeggen, deed ik toch maar mee. Bij m’n proefrondjes kwam ik lucht te kort – en dat kwam niet alleen door mijn gebrek aan oefening.

Luchtverontreiniging Nederland eist jaarlijks veel slachtoffers

Recentelijk was in het nieuws dat de luchtverontreiniging in Nederland jaarlijks veel slachtoffers eist. Diverse deskundigen maken zich grote zorgen. Op Radio 1 kwamen specialisten al met oplossingen. Een van deze oplossingen was om sportvelden niet langer vlak langs de openbare wegen te plaatsen. Dit zou het diep inhaleren van schadelijke uitlaatgassen tijdens het sporten enigszins tegengaan.

> LEES OOK: Aanpak luchtvervuiling moet strenger

Bij een hardlooprondje door de stad gaat die vlieger natuurlijk niet op, daar is het verkeer overal om je heen. Dat heb ik aan den lijve ondervonden toen ik oefende voor de Ten Miles.

Opwarming aarde zorgt voor toename smogvorming

Tegelijkertijd was in het nieuws dat louter voor het ééndaagse evenement de Grandprix van Zandvoort 7 miljoen euro wordt besteed aan een goede spoorverbinding met dit circuit. Dat er daarnaast een schandalig lange wachtrij bij het CBR is, waardoor met name oudere mensen die maar wat graag met de auto willen rijden dat niet mogen. En ook wat de opwarming van de aarde voor ons klimaat betekent, met bovenal een toename van smogvorming rond steden.

Zeg maar dag tegen buitenlands vakantiehuisje en oldtimer

Sportvelden niet langs openbare wegen neerleggen is geen oplossing, maar een lapmiddel. Willen we gezond buiten kunnen sporten, dan moeten we iets aan de luchtverontreiniging doen. We moeten de uitstoot van gassen tegengaan. En we moeten auto’s en brommers laten staan en meer gebruikmaken van het openbaar vervoer of de fiets. En verder moeten we elektrisch rijden en ons vakantiehuisje in het buitenland gedag zeggen, net als ons dieselbootje en onze oldtimer.

> LEES OOK: Fiets van de zaak geeft straks minder rompslomp

Gezamenlijke inspanning waar we dingen voor moeten laten

Ik betwijfel zeer of mensen dit in willen zien. In onze materialistische maatschappij draait het om hebben, niet om geven. Terwijl dit vraagt om een gezamenlijke inspanning waar mensen veel moeite voor moeten doen – en vooral dingen voor moeten laten. Maar je krijgt er wel iets heel belangrijks voor terug: lucht, schonere lucht.

> LEES OOK: Goede voornemens

Puffend en hijgend kwamen ik en mijn collega’s over de finish bij de Tilburg Ten Miles. De beloning: een flesje water, een medaille en bovenal een goed gevoel!

Riny van de Pol | veiligheidskundige bij zorgorganisatie Severinus in Veldhoven, neemt in zijn columns zijn vakgebied kritisch de maat.

Reageer op dit artikel