nieuws

Welke kleur heeft jouw slipje?

Gezond werken

Collega’s seksueel intimideren en “fuck off” roepen naar de baas? Genoeg redenen voor ontslag op staande voet. Of toch niet?

Welke kleur heeft jouw slipje?

Nee dus. Tenminste, niet in Australië. Tenminste, niet in dronken staat. Een rechtbank daar oordeelde dat het ontslag van een bedrijfsleider onterecht was. En wel omdat er tijdens de daden “onbeperkt alcoholische versnaperingen werden geserveerd”.
De bedrijfsleider in kwestie tikte tijdens een kerstborrel zo’n tien biertjes en een wodka weg, zo schrijft de Sydney Morning Herald. Vervolgens riep hij “fuck off” naar zijn leidinggevenden. Aan een collega vroeg hij: “Wie ben jij verdomme? Wat doe jij hier?”

Kleur slipje

Na deze portie verbaal geweld vertrok de dronken bedrijfsleider met collega’s naar een bar. Daar zoende hij een vrouwelijke collega op de mond. “Ik ga zo naar huis en lekker over jou dromen”, deelde hij haar mee. De man was wel zo wijs om een taxi naar huis te nemen. Terwijl hij met een vrouwelijke collega op het vervoer wachtte, ging hij nogmaals flink de fout in. “Vanavond is het mijn missie om te ontdekken welke kleur jouw slipje heeft”, murmelde de man.

Niet gecharmeerd

De dame in kwestie was op z’n zachtst gezegd niet gecharmeerd van deze ‘versiertruc’ van haar collega. Zij maakte er melding van bij haar leidinggevenden. Die besloten daarop om de man te ontslaan. Maar recentelijk oordeelde een ontslagcommissie dat de man weer moet worden aangenomen. De commissie typeerde het gedrag van de man tijdens de kerstborrel als “afwijkend”. Zij heeft geen bewijs gevonden dat de bedrijfsleider zich op de werkvloer ook intimiderend gedroeg.

Voorspelbaar

De aanvoer van alcohol is volgens de ontslagcommissie “als zodanig te beschrijven, dat het volledig voorspelbaar is dat bepaalde individuen zich bij overmatig gebruik misdragen”. Met andere woorden: biedt een werkgever onbeperkt alcoholische versnaperingen aan, dan mag hij verwachten dat er mensen dronken worden. En daarmee kennelijk dat die mensen zich gaan misdragen. Tja. Dat een mens ook nee kan zeggen tegen gratis drank, kwam in de uitspraak niet aan de orde.

 

> Kent u alle ins & outs van seksuele intimidatie? De 1-daagse opleiding Psychosociale arbeidsbelasting maakt u wijzer.

Reageer op dit artikel