nieuws

Langdurig last van Lyme

Gezond werken

Met de huidige hoge temperaturen blijven allerlei insecten langer actief. Zo ook de teek. Een tekenbeet brengt het risico met zich mee van de ziekte van Lyme. En niet iedereen geneest daar goed van.

Langdurig last van Lyme

Mensen die veelvuldig buitenwerken in bosrijke omgevingen, in de agrarische sector met name, lopen een vrij grote kans op een tekenbeet. Na besmetting met de ziekte van Lyme volgt meestal behandeling in de vorm van een antibioticakuur. De meeste mensen genezen dan goed, maar een minderheid houdt langdurig klachten.

Restklachten

Deze restklachten zijn bijvoorbeeld vermoeidheid, pijn en concentratiestoornissen. De ziektelast die deze klachten veroorzaken is groot, zo meldt Tekenradar. Om die ziektelast vast te stellen vat men de duur en de ernst van de ziekte en het aantal mensen dat de ziekte krijgt samen in één getal: het aantal verloren gezonde levensjaren (DALYs).

Verloren gezonde levensjaren

Door de relatief hogere temperaturen zijn er nog veel teken in leven en actief. Jaarlijks krijgen in Nederland 25.000 mensen de ziekte van Lyme. In totaal leidt dat ieder jaar tot 1750 verloren gezonde levensjaren. Van deze verloren gezonde levensjaren is 90 procent het resultaat van die langdurige restklachten.

Onderzoek

Waarom houdt een kleine groep mensen klachten na behandeling voor de ziekte van Lyme met antibiotica? Om daarachter te komen, voeren het RIVM en de Lyme-centra van het AMC, Radboudumc en de Gelre ziekenhuizen Apeldoorn onderzoek uit. Door dit zogeheten LymeProspect onderzoek hopen de ziekenhuizen in de toekomst langdurige klachten na de ziekte van Lyme beter te kunnen voorkomen en behandelen.

Mensen die beginnen aan een antibioticakuur omdat zij een rode ring op hun huid hebben na een tekenbeet, kunnen zich aanmelden voor het onderzoek via Tekenradar of hun eigen huisarts.

 

> TIP: Meer weten over beroepsziekten? Lees er alles over in het boek Beroepsziekten voorkomen.

Reageer op dit artikel