nieuws

Minder burn-outklachten voor zzp’ers

Gezond werken

Zzp’ers ervaren minder werkdruk en hebben minder vaak burn-outklachten dan werknemers. Dat blijkt uit een gezamenlijke studie van onderzoeksbureau TNO en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Minder burn-outklachten voor zzp’ers

Ruim 7 procent van de zelfstandigen zonder personeel voelt zich ten minste enkele keren per maand opgebrand door het werk. Onder werknemers is dat ruim twee keer zo veel.

Meer bevlogen

Zzp’ers draaien door de bank genomen wel meer uren: zo’n 36 uur per week tegen 30 uur voor werknemers. De zelfstandige ondernemers hebben echter meer mogelijkheden om zelf hun tijd in te delen. Verder blijkt dat de ondernemers over het algemeen meer bevlogen zijn in hun werkzaamheden. Bijna 75 procent stelt regelmatig helemaal op te gaan in zijn werk; van de werknemers is dat ruim 60 procent. Zelfstandigen voelen zich doorgaans ook fitter en sterker tijdens het werk. En ze vinden hun baan over het algemeen wat gevarieerder dan mensen die in loondienst zijn.

Fysieke belasting

Door al deze factoren kampen zelfstandigen zonder personeel dus aantoonbaar minder vaak met burn-outklachten dan mensen in loondienst. Tegenover dit alles staat dat zzp’ers wel vaker zeggen dat ze niet gemakkelijk kunnen voldoen aan de fysieke eisen die hun werk aan hen stelt. Deze zwaardere fysieke belasting geldt vooral voor zelfstandigen die werkzaam zijn in de (land)bouw en de industrie.

TNO en het CBS baseren de conclusies uit hun gezamenlijke studie op onderzoek onder een kleine 5000 zelfstandigen en bijna 38.000 werknemers. In de studie zijn ook zzp’ers meegenomen die niet geheel naar eigen keuze zelfstandige zijn geworden. Bijvoorbeeld omdat ze bij hun vorige werkgever werden ontslagen en er niet in zijn geslaagd een nieuwe andere baan te vinden.

 

> Kent u de ins en outs van werkdruk, burn-out en psychosociale arbeidsbelasting? U vindt er alles over in het boek 5 sterrenaanpak voor gezonde werkdruk.

Reageer op dit artikel