nieuws

Heeft uw bedrijf al een Chief Happiness Officer?

Gezond werken

Goedemorgen. Een eh … wat? Een Chief Happiness Officer. Dat is iemand die, naast de reguliere personeelszaken, verantwoordelijk is voor het werkgeluk van de collega’s. Of wat meer down to earth verwoord, dat die collega’s zich prettig voelen op het werk.

Heeft uw bedrijf al een Chief Happiness Officer?

Want steeds meer bedrijven en organisaties realiseren het zich: hoe gelukkiger de werknemers, hoe beter ze presteren. Dat inzicht is niet nieuw. Maar op 20 maart, de Internationale Dag van het Geluk, is er even meer aandacht voor.

> LEES OOK: Positief denken op de werkvloer

Praktische zaken, van afdelingsuitjes tot wandelbila’s

Hoe pakt zo’n Chief Happiness Officer dat aan? Het begint bij het regelen van praktische zaken. Denk aan afdelingsuitjes. Of een kaart sturen naar een medewerker die net een nieuw huis heeft gekocht. Maar ook aan een-op-een-gesprekken. Waardering krijgen en gezien worden is de eerste opzet achter zulke bila’s.

Het liefst worden die al wandelend gehouden. Want zitten maakt natuurlijk geen deel uit van happiness; niet zo gezond, weten we inmiddels allemaal. Bovendien zorgt een andere omgeving en een meer ontspannen setting voor opener reacties. De door de werknemers opgegeven werkdruk- en werkgelukcijfers vormen de basis van de gesprekjes.

> LEES OOK: Zeg maar dag tegen die bureaustoel

Wat doet de Chief Happiness Officer?

. Behandelt iedere medewerker als iemand die ertoe doet
. Zorgt dat de basis klopt (salaris, geen administratieve rompslomp)
. Geeft medewerkers een stem
. Maakt duidelijk waar het bedrijf voor staat (bedrijfscultuur)
. Geeft medewerkers de vrijheid
. Laat medewerkers groeien
. Biedt medewerkers een prettige werkomgeving

Inmiddels officiële opleiding tot Chief Happiness Officer

Er zijn nog niet veel mensen die zich Chief Happiness Officer mogen noemen. Volgens de Volkskrant hebben veertien bedrijven zo’n zakelijke gelukspromoter of zijn ernaar op zoek. Een officiële opleiding voor de functie is er inmiddels wel. Sinds eind februari 2018 biedt Fontys Hogeschool in Eindhoven een opleiding werkgelukdeskundige aan, in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam (EUR) en het HappinessBureau.

Ook bestaat er inmiddels een Internationale Dag van het Geluk: 20 maart. De Verenigde Naties riep deze themadag in 2012 in het leven. Bekendheden, onder wie Zanger Pharrell Williams (zie filmpje), leverden al bijdragen aan de dag.

Onderzoeken hoe geluk implementeren in organisatie past

Op de werkgelukscursus leren cursisten over geluk vanuit de positieve psychologie en biologie. “Ze onderzoeken welke instrumenten er zijn voor het implementeren van geluk en hoe dat binnen hun organisatie past”, vertelt opleidingscoördinator bij Fontys Inge van der Putten. “Onze kinderen moeten waarschijnlijk tot hun 70ste doorwerken. Dat kun je beter in goede gezondheid doen. Wie gelukkig is op zijn werk, is productiever en minder vaak ziek. Bovendien worden de ziektekosten hoger en de pensioenvoorziening lager. Voldoening halen uit werk is dus belangrijk.”

> LEES OOK: Langer doorwerken, keuzes voor nu en later

Bronnen: www.volkskrant.nl, gethppy.com

 

> TIP: de opleiding Cultuur & Gedrag

Reageer op dit artikel