blog

Een dun laagje chroom

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Hoort u ze ook regelmatig? De coole spotjes van Defensie waarmee dit ministerie personeel zoekt? Want bij Defensie werk je mee aan ‘vrede en veiligheid, overal te wereld’. De chroom-affaire zal het ministerie dun door de broek gaan. Want sinds het in 2010 wegens bezuinigingen rigoureus stopte met het werven van nieuw personeel, zijn er desastreuze personeelstekorten, met name onder technici. En als technicus weet je sinds kort dus voor welke werkgever je niet moet kiezen.

Een dun laagje chroom

De berichten over de toepassing van chroom-6 bij Defensie blijven zich intussen opstapelen. Zo was er recentelijk nog het incident met helikopters in Mali. Gelukkig komt er nu een onderzoek, onder leiding van de neutrale Ruud Vreeman. Vreeman heeft een reputatie hoog te houden als voormalig lid van de Raad van Advies van het Bureau Beroepsziekten FNV. Als kamerlid spande hij zich bijzonder in voor de erkennen van beroepsziekten. Saillant detail: als dienstplichtig militair zat hij tweemaal in het cachot wegens belediging van een meerdere, zo vermeldt zijn cv.

De gebeurtenissen bij Defensie laten nog maar weer eens zien hoe belangrijk preventie is. Op dit moment doet de Arbodienst van Defensie onderzoek. Als blijkt dat een werkplek onveilig is, wordt het werk stilgelegd. Waarom nu pas? Waren er destijds geen veiligheidskundigen en bedrijfsartsen die dit bij de defensieleiding voor elkaar konden krijgen? Het werken met andere verf is volgens Defensie niet altijd mogelijk omdat die niet voldoende roestwerend zou zijn. Waren adequate maatregelen voor scheidingswanden, afzuiging en PBM te duur? Is veiligheid bij Defensie slechts ‘een pakketje schroot met een dun laagje chroom’, om het Goede Doel aan te halen? ‘Wie kun je nog vertrouwen?’, vroeg die band zich hardop af.

Het onderzoek van Vreeman gaat pas over twee jaar uitwijzen welke relatie er bestaat tussen de gezondheidsklachten van de defensiemedewerkers en het gebruik van chroomverf. En: wie verantwoordelijk is. Voorlopig mag je je afvragen of je vertrouwen kunt hebben in de overheid als werkgever. Maar ja, bij de timmerman zitten kennelijk nog steeds de deuren los.

Reageer op dit artikel