nieuws

Jan Soldaat krijgt cyberpak

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Nederlandse soldaten krijgen binnenkort een hypermodern gevechtspak. De nieuwe outfit kost 125.000 euro. Het nieuwe uniform is het antwoord van Defensie op de bermbom en de zelfmoordterrorist.

Jan Soldaat krijgt cyberpak

Prijzig? Nogal. Maar dan heeft de krijgsmacht ook wat: hypermoderne jassen waarmee militairen via een touchscreen informatie kunnen opzoeken en versturen.

Frisdrankfles

Via gps zijn de soldaten zichtbaar voor de eigen troepen. Ook kunnen ze rechtstreeks communiceren met andere militairen in voertuigen of op het hoofdkwartier. Het pak is zelfs uitgerust met een compacte dieselgenerator ter grootte van een frisdrankfles. Die voorziet de militairen 48 uur lang van stroom om alle gadgets draaiende te houden.

Bermbom

Het ontwerp van het nieuwe vest is mede gebaseerd op ervaringen van alle soldaten die gewond raakten in Afghanistan. Die wezen uit dat niet de kogel, maar de doe-het-zelf bermbom hun grootste vijand is. In Afghanistan liep maar liefst 85 procent van alle gewonden letsel op door explosieven. Het nieuwe pak beschermt in tegenstelling tot de huidige jassen ook nek, keel, schouders, bovenarm en kruis.

Test

Defensie bestelt de eerste tachtig proefexemplaren nog in juni van dit jaar. De komende twee jaar test het leger deze uniformen die zijn gemaakt door het Israëlische bedrijf Elbit. Als de proef slaagt, zou Defensie nog 5500 exemplaren extra bestellen. België en Luxemburg krijgen hetzelfde pak. Als andere (grotere) landen ook meedoen met het nieuwe pak, zou de prijs per pak kunnen zakken naar ongeveer 30.000 euro.

Bron: AD.nl

 

> Meer info over de veilige en verantwoorde toepassing van persoonlijke beschermingsmiddelen? Neem eens een kijkje in de PBM-Gids 2015.

Foto: VanderWolf Images/Shutterstock.com
Reageer op dit artikel