nieuws

Moeten koeien gele hesjes aan?

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Ook koeien moeten regelmatig de weg oversteken. Wel zo veilig als ze tijdens die activiteit goed zichtbaar zijn. En daarom moeten de wandelende melkfabriekjes voortaan gele hesjes aan.

Moeten koeien gele hesjes aan?

Tenminste, dat is de mening van Martin Crane, de burgemeester van Hungerford. Als het aan hem ligt, loopt er geen koe meer los rond zonder adequate hogezichtbaarheidskleding.

Aangereden

Op de gemeenschappelijke grond van Hungerford mogen boeren ‘s zomers hun koeien los laten lopen. Er zijn inmiddels al meerdere koeien aangereden. Vorige maand viel er zelfs een dodelijk verkeersslachtoffer: een koe raakte zo zwaar gewond dat ze moest worden afgemaakt. Om ongelukken in de toekomst te voorkomen, moeten de koeien beter zichtbaar zijn. En dus moesten zij maar gele hesjes aan en een lichtgevende band om hun nek.

Voorcalculatie

De burgemeester trok zijn plan haastig weer in na een kleine voorcalculatie van de kosten. Want wat bleek? Het zou minstens drieduizend pond (zo’n slordige 4.200 euro) gaan kosten om alle 175 Hungerfordse koeien te voorzien van persoonlijke beschermingsmiddelen. Toch moet er iets gebeuren om de veiligheid van de koeien te garanderen, zo meent Crane.

Discokoeien

De eigenaren van de bewuste koeien vinden het idee van de burgemeester belachelijk. Wat moet Hungerford met discokoeien? Die halsbanden blijven hangen aan struiken en heggen. Met vervuiling van de gemeenschappelijke velden tot gevolg. Bovendien, zo zeggen de boeren in de Daily Telegraph, ziet een automobilist het hogezichtbaarheidsvest en de halsband niet als hij de koe in de kont kijkt. Ze zijn het wel met Crane eens dat er iets moet gebeuren om de veiligheid van de koeien te verbeteren. Geen verplichte PBM voor de beesten, maar snelheidsbeperkende maatregelen voor automobilisten. Want zo lang die over de smalle weg door de velden blijven jakkeren, is geen koe veilig.

 

> TIP: Wel zinvol omgaan met PBM? Neem eens een kijkje in de PBM Gids 2015.

Reageer op dit artikel