nieuws

‘Teflon-shake’ normaal voor werkers DuPont

Persoonlijke beschermingsmiddelen

Het Albert Schweitzer ziekenhuis wordt overspoeld met vragen over C8. Het ziekenhuis voert onderzoek uit naar de mate waarin (oud-)werknemers en omwonenden van DuPont zijn besmet met deze kankerverwekkende stof.

‘Teflon-shake’ normaal voor werkers DuPont

Dat meldt het AD. Het dagblad haalt als voorbeeld twee voormalig werknemers aan die beiden extreem hoge concentraties C8 in hun bloed hebben. Woedend zijn ze op hun voormalige werkgever die hen nooit waarschuwde voor mogelijk gezondheidsgevaar. Terwijl er, met de kennis van nu, voldoende redenen waren om aan te nemen dat het niet helemaal snor zat in de fabriek. Want hoe normaal is eigenlijk het dat je zo af en toe tijdens je dienst een ‘teflon-shake’ krijgt, een koortsaanval zo hevig dat je ervan gaat trillen?

C8

Perfluoroctaanzuur of decapentafluoroctaanzuur, zoals C8 ook wordt genoemd, komt voor in teflon-pannen, in bakpapier, pizzadozen, tapijten, tapijtenreinigers en textiel. Perfluoroctaanzuur is bij de mens kankerverwekkend. Dupont fabriceerde van 1967 tot 2013 teflon. In de loop van de jaren zijn er tientallen bloedonderzoeken uitgevoerd bij de werknemers, maar het is onbekend wat daar de uitslag van was. Ook is onbekend in hoeverre omwonenden van de fabriek zijn besmet met C8 dat is uitgestoten.

Schadevergoeding

Niet alleen in Nederland is grote onrust over het gebruik van C8 en de gevolgen voor werknemers en omwonenden. Ook in de Verenigde Staten ligt het bedrijf Chemours onder vuur, een afsplitsing van DuPont die nu verantwoordelijk is voor de fabriek in Nijmegen. In oktober 2015 werd het bedrijf verantwoordelijk geacht voor de nierkanker van een vrouw die in de buurt van de fabriek in Ohio woonde. De ziekte zou zijn ontstaan doordat C8 uit de fabriek in het drinkwater terecht was gekomen. De jury kende haar een schadevergoeding van 1,6 miljoen dollar toe. Het was de eerste in een reeks van ongeveer 3500 gelijksoortige rechtszaken in de VS.

Ernstige overtreder

Lange tijd werd DuPont gezien als een bedrijf dat zijn safety-zaakjes goed op orde had. Zozeer zelfs dat het bedrijf een trainingsprogramma heeft om andere bedrijven te leren hoe ze risico’s moeten managen. In dat beeld zijn de laatste jaren de nodige barstjes ontstaan. In 2015 plaatste de Amerikaanse arbeidsinspectie OSHA DuPont op de lijst van ernstige overtreders. In 2014 kwamen er vier mensen om in een fabriek van DuPont in Texas. Tijdens een tweede inspectie naar aanleiding van dit drama constateerde de arbeidsinspectie acht overtredingen en een uiterst nonchalante houding ten aanzien van het belang van een veilige werkomgeving.

 

> Veel over het veilig werken met gevaarlijke stoffen vindt u in Arbeid & Gezondheid.

Reageer op dit artikel