nieuws

3 lessen in vergaderontstressen

Persoonlijke ontwikkeling

Een beetje stress hoort bij het leven. Sterker nog, stress houdt ons scherp en alert. En er zijn legio manieren om te ontspannen. Een stukje wandelen, yoga, een massage of een lekker glaasje wijn. Helaas zijn deze manieren van ontstressen lastig toepasbaar in een vergadering.

3 lessen in vergaderontstressen

Waar worden we vaak gestrest van in vergadering? Oftewel: wat zijn de bronnen van onze stress tijdens meetings? En veel belangrijker nog, wat kunnen we doen om dat te veranderen?

> LEES OOK: 4 tips voor lekker lean vergaderen

1. Overvolle vergaderagenda’s

De meeste vergaderingen lopen uit omdat er te veel punten op de agenda staan. Deze actiepunten worden gehaast afgewerkt en er is nauwelijks tijd om op adem te komen. Maak daarom vooraf een goede, reële planning. Dat betekent bewust pauzes inplannen als de vergadering lang gaat duren of extra zwaar wordt. Pauzes geven ons de ruimte om even de benen te strekken en mentaal te ontspannen. Doen we dat niet, dan is het strakke schema nooit haalbaar en lopen we achter de feiten aan. En dat levert stress op.

> LEES OOK: Praktisch en productief plannen: 6 tips

Les #1: Maak vooraf een reële planning.

2. Gebruik van smartphones

Wist u dat het gebruik van smartphones tijdens vergaderingen stress oplevert? Dat blijkt uit onderzoek van de Marshall School of Business. De onderzoekers interviewden 554 mensen van bedrijven waar minstens vijftig werknemers werken. 86 procent van hen vond het niet gepast om telefoontjes te beantwoorden tijdens vergaderingen. 84 procent vond het ook niet kunnen om te sms’en of e-mails te schrijven tijdens vergaderingen. Het gebruik van smartphones tijdens vergaderingen zorgt voor irritatie en stress. Daar is zelfs een term voor: second hand technostress, indirecte stress veroorzaakt door het gebruik van ICT. Ban smartphonegebruik tijdens vergaderen uit en u vergadert sneller en beter.

> LEES OOK: Minder smartphonegebruik, minder stress?

Les #2: Verbied het gebruik van smartphones tijdens vergaderingen.

3. Irritante vergadertypes

Naast digitale stoorzenders zijn er ook fysieke stoorzenders in de vorm van irritante vergadertypes. In mijn vorige blog sprak ik al over Bokito die door zijn dominante gedrag de vergadering verstoort. Maar er zijn natuurlijk meer irritante vergadertypes op te noemen. Zodra we ons aan hen ergeren, zuigt dit energie weg. En dat werkt contraproductief. Helaas kunnen we mensen niet veranderen. Wél kunnen we de manier veranderen waarop we reageren.

> LEES OOK: 5 x gezonder en slimmer werken

Les #3: Masseer uw handpalmen. Dat blijkt een zeer eenvoudige, maar effectieve oplossing voor meer rust en minder stress.

 

Auteur | Rachel Mannaerts, iBabs

Bron: managementsupport.nl

Reageer op dit artikel