nieuws

Bouwen aan ideeën? Maak een mindmap!

Persoonlijke ontwikkeling

Echt iets origineels of unieks bedenken? Dat is nog best lastig. Want bijna iedereen bouwt voort op het gedachtegoed van anderen. Op zich is daar niks mis mee. Geef er gewoon uw eigen draai aan.

Bouwen aan ideeën? Maak een mindmap!

Bouw op uw eigen manier verder aan een goed idee door er een nieuwe wending aan te geven. Leg andere verbindingen door vrij te associëren. Dat klinkt fantastisch, maar hoe doet u dat? Eén manier is door een mindmap te maken.

Wat is een mindmap?

Een mindmap is een soort brainstorm op papier. U schrijft daarbij ideeën niet alleen op, maar maakt ze ook visueel. Dit doet u door associatie, beeld, symboliek, kleur, compositie en ruimte. Door deze combinaties zet u uw beide hersenhelften in voor zowel beeldende als analytische vaardigheden. Dat zorg ervoor dat u completer en creatiever kunt nadenken. En, hoera, dat is weer goed voor het verzinnen van nieuwe ideeën. Een mooi bijkomend voordeel: u heeft al uw gedachten en ideeën in één oogopslag in zicht.

Hoe maakt u een mindmap?

Gaat u voor het eerst een mindmap maken? Volg deze stappen dan punt voor punt op en … voilà, uw eerste mindmap!

  • Noteer het centrale thema in het midden van een groot vel papier.
  • Trek vanuit dit thema een aantal vloeiende lijnen. Maak de lijnen rond het thema dik (hoofdzaken) en dunner naarmate ze verder van het thema af liggen (bijzaken). Begin op een vast punt (14:00 uur) en draai met de klok mee.
  • Voorzie elke lijn van één woord, het sleutelwoord.
  • Schrijf de sleutelwoorden met hoofdletters.
  • Gebruik beelden, kleuren, symbolen en wolkjes. Cluster onderwerpen die bij elkaar horen.
  • Gebruik humor en associaties.
  • Ontwikkel uw eigen stijl. Hoe persoonlijker, hoe beter.

Werkt deze manier van inzichtelijk ideeën ontwikkelen goed voor uw persoonlijke ontwikkeling? Dan gaat u vast vaker aan de slag met een mindmap. Het laatste punt, ontwikkel uw eigen stijl, krijgt dan meer vorm met iedere keer dat u dit doet.

mindmap

 

> Deze tips komen uit het boek Lenig denken, technieken voor creatieve denkkracht van Marenthe de Bruijne en Sigrid van Iersel.

Reageer op dit artikel