nieuws

Een RI&E-quiz tegen koudwatervrees

RIE

Voor veel ondernemers vormt het een lastige verplichting. Ze hebben al moeite genoeg om hun hoofd boven water te houden, en dan moeten ze ook nog eens een RI&E opstellen. Daarom heeft het Steunpunt RI&E-instrumenten een  instrument ontwikkeld tegen koudwatervrees: de ‘Check je Werkplek Roadshow’.

Na jaren uitstellen heeft de kleine winkelier dan toch een RI&E opgesteld. Maar nu rijst er een probleem. Volgens de wet moet hij ervoor zorgen dat er altijd een BHV er aanwezig is – en hij heeft maar een partime-werknemer. Hoe gaat hij dit nu weer regelen? Hij heeft al zoveel moeite om zijn bedrijf in deze tijden te laten overleven.

 

Dit verhaal tekent volgens Wendela Hooftman van het Steunpunt RI&E-instrumenten de zorgen van veel kleine ondernemers. “De RI&E is in hun ogen vaak een beetje eng. Heb je hem niet, dan ben je geen goede werkgever, en loop je altijd het risico dat je een boete krijgt van de inspectie SZW. Maar voldoe je er wel aan, dan leidt dat – volgens die ondernemers – tot veel administratieve rompslomp. Bovendien, moet je problemen die naar boven komen aanpakken, en dat kost ook weer tijd en geld.”

 

Minder dan 34%
En dus stellen veel ondernemers het karwei vaak maar uit. In sectoren als de horeca en de detailhandel ligt het aantal bedrijven met een RI&E onder de 34 procent. En dat is jammer, zegt Hooftman “Want die sectoren kampen dan misschien niet met grote risico’s, ze scoren toch hoog in de ongevallenstatistieken. Werknemers kunnen vallen, of te maken krijgen met agressie. Soms is de nooduitgang versperd of de BHV niet op orde. Daar komt nog bij dat tevreden werknemers productiever zijn en minder vaak uitvallen. Precies wat je nodig hebt als je in deze tijden wilt overleven.”

 

Roadshow
Om werkgevers over hun koudwatervrees heen te helpen, heeft het Steunpunt RI&E-ondersteuning een instrument ontwikkeld: de Check je Werkplek Roadshow. De naam is zorgvuldig gekozen: het woord ‘RI&E’ komt er niet in voor, net zomin als de term ‘kennisquiz’. En toch is dat wat de roadshow is: een kennisquiz over de RI&E – zij het een ludieke. We willen mensen op een luchtige wijze met de RI&E laten kennismaken”, zegt Hooftman. Bijvoorbeeld met vragen als: ‘Mag je de RI&E zelf opstellen?’ En: ‘Moet je hem altijd laten toetsen?’”

 

Het juiste antwoord op de eerste vraag is ‘ja’. En op de tweede: ‘Nee, niet als uw bedrijf kleiner is dan 25 werknemers, en u gebruik kunt maken van een door het Steunpunt-RI&E-instrumenten erkend RI&E-instrument’. “Vaak is het maken van een RI&E dus makkelijker dan ondernemers denken”, zegt Hooftman. “En ook met de administratieve rompslomp valt het wel mee. Soms zijn ondernemers er in een dag mee klaar. Zeker als ze ook de hulp inroepen van hun medewerkers.”

 

Samenwerking
En hoe liep het af met die kleine winkelier die een BHV-organisatie moest optuigen? “Die is gaan samenwerken met andere winkeliers in de straat”, zegt Hooftman. “Met z’n allen konden ze er gemakkelijk voor zorgen dat er altijd een BHV’er in de buurt aanwezig was.”

 

 

Ook over je koudwatervrees voor de RI&E heenkomen? Wendela Hooftman leidt op 8 april de kennissessie Alles over de RI&E, tijdens de beurs Safety and Health at Work. Deelname is gratis. Klik hier om je aan te melden.

 

Reageer op dit artikel