artikel

Gezonde gebouwen

Veilig werken

Gebouwen kunnen volgens professor Kort op drie manieren ziekmakend zijn:

1. Doordat werknemers gedurende lange tijd onder slechte condities moeten werken;
2. Doordat geen rekening wordt gehouden met werknemers met een chronische aandoening;
3. Doordat de arborichtlijnen vooral op de jongere modale werknemers zijn gericht.

Het tweede punt kan tot onmiddellijke ziekte leiden, zegt Kort. ‘Mensen met een atopische aanleg (aanmaken van antistoffen tegen op zich onschuldige stoffen als huismijt of pollen) zijn zeer kwetsbaar als het ventilatiesysteem niet goed werkt. Bij oplevering zijn die systemen meestal wel in orde, maar wanneer er in het schoonmaakbestek geen rekening mee wordt gehouden worden deze mensen onherroepelijk ziek.  

Van het derde punt kan Kort wel een voorbeeld noemen: traptreden. ‘In de loop der tijd zijn onze voeten gegroeid. Maar de treden van een trap zijn vaak afgestemd op het mannelijk personeel. Dames met pumps zijn gebaat bij veel kleinere stappen.
Vergrijzing
Het grootste probleem ten aanzien van inrichting van kantoren komt volgens de hoogleraar voort uit vergrijzing. Of liever: het gebrek aan compassie of inlevingsvermogen met de oudere collega’s. Licht, verwarming en ventilatie worden afgestemd op de gezonde, gemiddelde mens. Wanneer je het goed wilt doen zul je profielen moeten aanmaken van diverse typen mensen en daar je beleid op aanpassen. Waarom is er voor jonge vrouwen wel een kolfruimte, maar is er geen ruimte waar oudere dames in de menopauze zich even kunnen terugtrekken?

De functionaliteit van zintuigen neemt af bij oudere werknemers. Toch willen we dat iedereen langer doorwerkt. Hou daar dan rekening mee, bijvoorbeeld met goede verlichting.

 

Voor u geselecteerd: Vakblad Arbo>>

 

AfbeeldingIedere maand signaleert Arbo>> de ontwikkelingen op gebied van beleid, wet- en regelgeving en arbozorg. Tevens besteedt het blad aandacht aan managementsystemen, producten en diensten.

 

meer informatie

Reageer op dit artikel