artikel

Veiligheid

Veilig werken

Dat is menig privepersoon en bedrijf duur komen te staan. Bedrijven kunnen kortweg kiezen uit een tweetal strategieen: zich richten op veiligheid omdat dat veel claims kan voorkomen. Of men kiest voor het oprecht ‘goed werkgeverschap’ en daardoor voor het meer persoonlijke welbevinden van de medewerker, om gelazer te voorkomen.

 

Als het over veiligheid gaat, denk ik graag terug aan mijn werkzame leven in Amsterdam. In een uiterst ver, maar genoegzaam verleden.

 

Het bedrijfsterrein was megagroot, met kantoorgebouwen, fabrieken en een bijzonder fraai onderhouden park, naar Engels model vormgegeven. Met mooie struiken en rechtlijnige bomen. Met wandelpaden en, om een zeer beperkt hoogteverschil te overbruggen, een kleine trap bestaande uit een drietal treden van bielzen. Oftewel een trap berekend op zware last.

 

Een min of meer logisch denkend mens zou waarschijnlijk voor ander constructiemateriaal hebben gekozen. Beton of steentjes of iets dergelijks. Maar geen bielzen. Natte of vochtige bielzen geven gladheid een volstrekt nieuwe dimensie. In combinatie met wat onbeduidende plukjes mos en vroege ochtenddauw is er van grip geen enkele sprake meer. De trapgebruiker heeft stabielere dagen gekend. Gelukkig was die horde bij de medewerkers bekend en vielen er geen slachtoffers tijdens het middagrondje of onderweg naar huis.

 

Dat was heel anders tijdens de jaarlijkse gepensioneerdendag. Het pad en de trap leidden de AOW-ers naar het bedrijfsrestaurant. En terug. Maar dan was het wel al donker, vochtig en behoorlijk herfst. En met wat glaasjes ouwe jenever in het vooronder ontgaat zo’n trap je dan volkomen.

 

Ik heb er velen met wat grind in de kin en/of het voorhoofd afgevoerd zien worden naar de EHBO. Anderen kropen volkomen ontheemd door de struiken; verwoed op zoek naar een gebitsprothese. De kosten van al dit bejaardenleed werden terecht verhaald op de organisator. En daarom krijgen de wankelende oudjes tegenwoordig jaarlijks een presentje via de postbode, in plaats van een stevige borrel op locatie. Veel veiliger. 

 

Reageer op dit artikel