artikel

Seksuele avances bij vrouwelijke collega

Veilig werken

Een man werkt sinds 1992 bij een groot hotel op Aruba. In 2004 krijgt hij een schriftelijke waarschuwing wegens een klacht van een vrouwelijke collega. De man had gedreigd persoonlijke zaken van haar bekend te maken als zij niet met hem uitging.

In 2006 volgt een nieuwe schriftelijke waarschuwing wegens schreeuwen tegen een vrouwelijke collega. In 2008 klaagt een vrouwelijke collega dat hij avances had gemaakt waar zij niet van gediend was.

Seksuele intimidatie

In het handboek van het hotel wordt uitdrukkelijk aandacht geschonken aan seksuele intimidatie, waarbij ook vermeld is dat overtreding kan leiden tot maatregelen, inclusief ontslag. In december 2009 volgt opnieuw een incident, nu met een stagiaire. Zij heeft verklaard dat de man, terwijl zij over een tafel leunde, haar bij haar billen had gegrepen en had gezegd dat hij haar de volgende keer daar zou bijten.

Excuses?

De werknemer wordt op staande voet ontslagen, maar vecht het ontslag aan. Partijen verschillen van mening over wat er precies is gebeurd. Volgens de werknemer heeft hij de stagiaire willen groeten door zijn hand op de onderkant van haar rug te leggen. Toen hij merkte dat zij daar niet van gediend was, heeft hij direct zijn excuses aangeboden.

Onheus gedrag

Beide partijen bieden aan de juistheid van hun lezing te bewijzen (LJN BQ8743). Er worden vier getuigen gehoord, waaruit volgens het hof naar voren komt dat de lezing van de vrouw zeer aannemelijk is. Daarmee staat volgens het hof vast dat er sprake is geweest van zodanig onheus gedrag dat het ontslag op staande voet terecht is gegeven. Het beroep van de werknemer wordt verworpen.

Reageer op dit artikel