artikel

Wegwerker aangereden

Veilig werken

Deze is voorzien van vier werkende zwaailichten en staat op een verdrijvingsvlak. Op ongeveer 700 meter daarvoor geven borden aan dat er wordt gewerkt en dat de maximumsnelheid 50 kilometer per uur is.

 

Een automobilist haalt een voor hem rijdende auto in en komt terecht op het verdrijvingsvlak van de linkerrijstrook. Hij ziet dan de vrachtauto met pijlwagen en kan daar nog net rechts langs. Maar hij rijdt wel de wegwerker aan, die op het verdrijvingsvlak staat. Die breekt zijn rechterkuitbeen en zijn linker enkel en is enkele maanden uit de roulatie.

 

Ruim een jaar na het ongeval is de wegwerker nog steeds niet volledig hersteld en hij doet aangifte. De auto was niet verzekerd, maar volgens de chauffeur betrof het een leenauto. Voor veroordeling op basis van art. 6 Wegenverkeerswet 1994 (WvW) is het vereist dat de chauffeur schuld heeft aan de aanrijding en dat er sprake is van roekeloos of aanmerkelijk onvoorzichtig, onoplettend of onachtzaam gedrag.

 

Er is niet vastgesteld of de chauffeur (veel) harder reed dan de toegestane snelheid. De chauffeur heeft echter niet gezien dat er wegwerkzaamheden waren, terwijl dit goed was aangegeven. Hij heeft vervolgens een auto ingehaald, zonder zich (tijdig) te vergewissen of deze manoeuvre haalbaar was en kwam daarbij op een verdrijvingsvlak. Pas op dat moment zag hij ook de pijlwagen, die hij net kon ontwijken. De aangereden wegwerker zag de chauffeur pas toen hij hem aanreed, ondanks de veiligheidskleding die de wegwerker droeg.

 

Dit illustreert volgens de rechtbank dat de chauffeur onvoldoende heeft opgelet. Daarom heeft hij zeer onvoorzichtig en onoplettend gehandeld en is het verkeersongeval aan hem te wijten. Omdat de wegwerker nog steeds de gevolgen van de aanrijding ondervindt, is er sprake van zwaar lichamelijk letsel. Daarmee is overtreding van art. 6 WvW bewezen. Ook moet iedere bestuurder die de weg op gaat ervoor zorgen, dat hij verzekerd is.

 

De rechtbank komt, conform de eis van de officier van justitie, tot een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden en ontzegging van de rijbevoegdheid voor een jaar. Voor het onverzekerd rijden volgt een boete van 400 euro of 8 dagen hechtenis en de chauffeur moet de wegwerker 1000 euro smartengeld betalen.

 

Wilt u meer jurisprudentie? Lees Vakblad Arbo>>

Reageer op dit artikel