nieuws

Shell Moerdijk lekt 25 ton ethyleenoxide

Veilig werken

Shell Moerdijk heeft onlangs vastgesteld dat er vanuit een van haar installaties ethyleenoxide (EO) naar de atmosfeer is gelekt. Het bedrijf produceert EO als grondstof voor onder meer wasmiddelen en shampoos.

Shell Moerdijk lekt 25 ton ethyleenoxide

De emissie van ethyleenoxide naar de buitenlucht is het gevolg van een afsluiter die eind november 2015 na reparatiewerkzaamheden gesloten had moeten zijn. Eind januari 2016 ontdekte het bedrijf dat deze afsluiter open stond.

Ethyleenoxide

Volgens Shell zijn er per dag kleine hoeveelheden ethyleenoxide naar buiten gekomen. EO is een vluchtige, gasvormige stof die in de lucht snel verdunt. Op basis van door het bedrijf gemaakte berekeningen is vastgesteld dat nergens op grondniveau de grenswaarde is overschreden binnen of buiten het hek van Shell Moerdijk. De grenswaarde geeft de waarde aan waarbij er risico’s voor de gezondheid ontstaan.

Safe location

In het ontwerp van de installatie bevindt de uitlaat van de afsluiter zich op circa 25 meter hoogte, een zogenoemde safe location. Hierdoor is de ethyleenoxide niet op grondniveau terechtgekomen in concentraties die de grenswaarde overstijgen. Door de lage concentratie hebben het EO-detectiesysteem en de e-nozes het ontsnappende gas ook niet opgemerkt.

25 ton

Bij langdurige blootstelling en hoge concentraties is ethyleenoxide schadelijk voor de gezondheid. Daar is bij dit incident volgens Shell geen sprake van geweest. De eerste berekeningen van Shell laten zien dat de emissie over de gehele periode circa 25 ton bedraagt. Per dag komt de naar de buitenlucht gelekte hoeveelheid in gasvorm neer op circa 380 kg. Op dit moment vindt externe validatie plaats van deze door Shell zelf uitgevoerde berekeningen.

Bron: petrochem.nl

 

> Een goed veiligheidsmanagementsysteem opzetten rond gevaarlijke stoffen? Leer het tijdens de masterclass BRZO 2015/ARIE 2016.

Reageer op dit artikel