nieuws

Sirene maakt plaats voor NL-Alert

Veilig werken

De sirenes die elke eerste maandag van de maand precies om 12.00 uur overal in het land loeien als test, verdwijnen per 1 januari 2020.

Sirene maakt plaats voor NL-Alert

Dat heeft minister Van der Steur aan de Tweede Kamer laten weten. Het was al eerder bekend dat dit systeem zou worden uitgeschakeld, maar nog niet wanneer.

Nieuw alarm veel gerichter

In de toekomst slaat de overheid bij grote rampen alarm via calamiteitenzenders, geluidswagens, NL-Alert en sociale media. Het voordeel van deze communicatiemiddelen is dat ze veel gerichter zijn in te zetten. “Daardoor weten mensen niet alleen wat er aan de hand is, maar ook wat ze op dat moment het beste kunnen doen,” aldus het ministerie van Veiligheid en Justitie. Het oude Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS) omvat meer dan 4200 sirenes. De palen met sirenes zullen worden ontmanteld als het systeem over drie jaar verdwijnt.

Controlebericht NL-Alert

Op maandag 5 december zendt de overheid rond 12.00 uur een NL-Alert controlebericht uit in heel Nederland. Aan de hand van dit controlebericht kunnen mensen nagaan of hun mobiel juist is ingesteld om NL-Alert te ontvangen. In een landelijke publiekscampagne kondigt de overheid het controlebericht aan. Zij die op 5 december het bericht ontvangen, weten zeker dat hun mobiel juist is ingesteld. In het bericht is duidelijk aangegeven dat het om een controlebericht gaat en dat de ontvanger niets hoeft te doen.

Alarmmiddel van de overheid

NL-Alert is het alarmmiddel van de overheid. Met dit alarm kan de overheid mensen heel gericht alarmeren en informeren tijdens een ramp bij hen in de buurt. In het bericht staat wat er aan de hand is en wat mensen op dat moment het beste kunnen doen. NL-Alert is al meer dan 130 keer ingezet. Met name bij grote branden is het veelvuldig gebruikt, maar ook bij explosiegevaar en onverwacht noodweer. De inzet van het alarmmiddel dient om mensen in de directe omgeving te waarschuwen.

Steeds meer mobiele telefoons zijn automatisch ingesteld om NL-Alert te ontvangen. Op sommige toestellen, zoals de iPhone, moet je dit zelf doen. Stel nu je mobiel in en help ook anderen met instellen.

Bron: rijksoverheid.nl

 

> TIP: Met de Gids Bedrijfshulpverlening en Het Praktijkboek BHV weet u altijd waar er brand is.

Reageer op dit artikel