nieuws

Verdwijnende risico’s, waar blijven die toch?

Veilig werken

Weer met een frisse blik naar situaties op de werkvloer kijken? Ga dan mee met survivalgids Jan Snijder op Safety Safari. Dit keer verbaast Jan zich over de verdwijnende risico’s op de werkvloer. Sick Building Syndrome, RSI, zendmast-straling, tonerstof, chroom-6; een tijdlang heel populair maar nu kennelijk van de aardbodem verdwenen. Hoe zit dat?

Verdwijnende risico’s, waar blijven die toch?

Ik was laatst op een renovatieproject waar misschien het antiroestmiddel chroom-6 in de verf zit die al jarenlang het metalen oppervlak bekleedt. Of ik een risico-analyse wilde doen? Lopen omgeving en de restauratieploeg – onaanvaardbaar – risico? Een relevante vraag, leek me in eerste instantie.

Waar komt die onrust rond chroom-6 toch vandaan?

Maar in tweede instantie dacht ik: waar komt die onrust rond chroom-6 toch vandaan? Een paar jaar geleden maakte geen mens zich druk om de stof. Bijna niemand had er ooit van gehoord. De laatste tijd is dat anders. Alles en iedereen is erover in rep en roer. Het begon een paar jaar geleden bij Defensie. Daar bleken oud-medewerkers ziek te zijn van werken met chroomhoudende verf. Daarna volgde Tilburg. De gemeente liet ruim achthonderd mensen op een NS-werkplaats werken. Ze zijn daar in contact geweest met chroom-6 en zijn daar mogelijk ziek van geworden of kunnen daar in de toekomst ziek van worden, zo oordeelde het RIVM.

> LEES OOK: Treinen schuren met chroom-6, je uitkering of je leven

De zieke gebouwen maakten ook hun inwoners ziek

> TIP: Kan dat, een ziek gebouw?Download de whitepaper 12 experts over de gezonde werkplek

Toen ik net als jonge en onervaren veiligheidskundige en arbeidshygiënist aan de slag was, bleek elk gebouw in Nederland ziek te zijn. En die zieke gebouwen maakten ook hun inwoners ziek. Kantoormensen leden massaal aan het Sick Building Syndrome. Ik heb toen volop klimaatmetingen gedaan om te onderzoeken wat er aan de hand was. Meestal bleek het klimaat niet zo ziekmakend. Soms was het te warm, soms te koud. Over het algemeen bleek slechte ventilatie het probleem. Verder viel het allemaal wel mee. Het ziekegebouwenrisico verdween. Althans, we hoorden er na een paar jaar niks meer over. Zou dat komen doordat alle gebouwen in een mum van tijd gezond waren gemaakt?

> LEES OOK: Wat doet de werkomgeving echt voor de mens?

Een nieuwe risicogeest ontsnapte destijds uit de fles: RSI

Ik had het me nog niet afgevraagd of een nieuwe risicogeest ontsnapte destijds uit de fles: RSI. Als je lang met je wijsvinger op een muis klikte, ging je hele lijf pijn doen. Hoe kon dat, hoe erg was het, hoe was het te verhelpen en te voorkomen? Jarenlang waren onderzoekers en adviseurs druk bezig dat allemaal uit te zoeken. Een van de resultaten van die onderzoeken was dat RSI voortaan CANS ging heten. Maar beide verdwenen ook weer geruisloos. Bijna nooit hoor je er nog wat over. En zo ging dat ook met gezondheidsrisico’s door straling van zendmasten en tonerstof uit kopieermachines.

> LEES OOK: Smartphone-nek, tablet-schouder of swipe-vinger

Tussen al die verdwijnende risico’s leek asbest een blijver

Door al die verdwijnende risico’s heen was asbest een blijver. Vanaf het moment dat onderkend werd dat de stof kankerverwekkend was, is het altijd in het nieuws en op de agenda’s gebleven. Tot zeer recent. Onlangs meldden TNO en de Radboud Universiteit dat het verwijderen van asbest minder gevaarlijk is dan altijd werd gedacht. Sterker nog: de gezondheidsrisico’s zouden verwaarloosbaar zijn en het dragen van maanpakken bij sanering onnodig.

> LEES OOK: Hoe gevaarlijk is asbest nu echt?

Zal het risico chroom-6 ook verdwijnen? Of verroesten?

Is dit het begin van het verdwijnen van weer een risico? Wacht chroom-6 over enige tijd ook het lot van de verdwijnende risico’s? Heeft het dan wel zin dat ik nu metingen en analyses naar die stof doe? Moet ik niet gewoon een paar jaar wachten tot ook dit risico is verdampt? Of zou die dit keer wegroesten? Om dat te bepalen lijkt meten, analyseren en dus objectiveren me toch de beste weg. En dus ga ik maar weer snel aan het werk.

Jan Snijder | survivalgids, veiligheidskundige en arbeidshygiënist. Meer weten? Kijk op SafetySafari.nl.

> Gaat u binnenkort weer mee naar de volgende klus? Lees de volgende aflevering in onze nieuwsbrief!

 

> TIP: Krijg mensen in beweging voor veilig en gezond werken. Kom naar het Landelijk Arbocongres ‘Arbo Interactie

Verdwijnende risico’s, waar blijven die toch?

Reageer op dit artikel