nieuws

Algoritme spoort arbeidsuitbuiting op via bankgegevens

Veilig werken

Met behulp van een algoritme mogelijke gevallen van arbeidsuitbuiting opsporen? Dat is ABN Amro gelukt. Zeven gevallen, om precies te zijn.

Algoritme spoort arbeidsuitbuiting op via bankgegevens

Hoe gaat dat in zijn werk? Door data van klanten te controleren met een algoritme dat zoekt op indicatoren van arbeidsuitbuiting. De bank heeft de zeven opgespoorde gevallen doorgegeven aan de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (Inspectie SZW), bericht RTL Z. Want deze vorm van mensenhandel is een van de speerpunten van de Inspectie.

> LEES OOK: Groeiende welvaart, maar meer oneerlijk werk

Structureel 50,5 miljoen euro per jaar extra

Ook het kabinet ziet in dat actie tegen arbeidsuitbuiting nodig is. Het investeert de komende jaren structureel 50,5 miljoen euro per jaar extra in de handhavingsketen van de Inspectie SZW. Dat heeft staatssecretaris Van Ark november vorig jaar al geschreven aan de Tweede Kamer. “Gezond en veilig werken is ontzettend belangrijk. Naleven van regels is in het belang van werknemers en werkgevers. Daarom krijgt de Inspectie er extra geld bij voor arbeidsuitbuiting en gevaarlijke stoffen”, zei Van Ark daar destijds over.

> LEES MEER: Meer geld tegen arbeidsuitbuiting en gevaarlijke stoffen

Algoritme spoort arbeidsuitbuiting op via bankgegevens

(Bron: Inspectie SZW)

Algoritme doorzoekt bankgegevens op arbeidsuitbuiting

Al eerder ontwikkelde ABN Amro samen met de Universiteit van Amsterdam (UvA) en de Inspectie SZW een algoritme dat bankgegevens kan doorzoeken. Dit algoritme zoekt naar verschillende verdachte omstandigheden die kunnen wijzen op arbeidsuitbuiting. Slachtoffers van deze vorm van oneerlijk werk krijgen geen of weinig loon en werken onder mensonterende omstandigheden.

> LEES OOK: Slavernij blijkt prima te gedijen in Europa

Veel mannen van rond de 30 op één adres? Bingo!

De drie partijen hebben gezamenlijk een lijst met indicatoren opgesteld die wijzen op mogelijke vormen van arbeidsuitbuiting. Uit voorzorg is niet bekend welke indicatoren dit precies zijn. Maar het zou bijvoorbeeld kunnen gaan om veel mensen van hetzelfde geslacht en dezelfde leeftijd die op één adres wonen.

Hoeveel zaken van de zeven er aan het OM worden overgedragen, kan de Inspectie SZW niet delen met het oog op verder onderzoek. Maar in elk geval doet de Inspectie momenteel onderzoek naar alle gevallen die ABN heeft gemeld.

 

> TIP: Bijblijven met arboregels en -wetgeving? Arbo Actualiteitendag!

Algoritme spoort arbeidsuitbuiting op via bankgegevens

Reageer op dit artikel