artikel

Ruzie over zzp’er in arbocatalogus

Wetgeving

De afbouwsector voorziet een doemscenario waarbij er op bouwplaatsen twee soorten vaklieden rondlopen: werknemers die zich aan arboregels moeten houden en zzp’ers die dat niet hoeven. Ook de rest van de bouwbranche maakt zich daar zorgen over.

 

Zo’n onderscheid is om meerdere redenen niet goed, vindt de bouw. Ten eerste kan het concurrentievervalsend werken. Bovendien wordt het voor de Arbeidsinspectie moeilijk om de regels te handhaven. Ten slotte dreigt het gevaar dat die Arbeidsinspectie de ingehuurde zzp’ers voor de Arbowet wel als werknemers beschouwt, ook al hebben ze van de Belastingdienst een Arbeidsverklaring winst uit onderneming. Dat maakt het ook voor zzp’ers zelf en voor uitvoerders lastig.

 

Dit geschil moet snel uit de wereld zijn, want met ingang van 1 januari 2010 treedt het nieuwe arbobeleid in werking. Daarbij worden de arbocatalogi leidend voor de arbeidsomstandigheden op de bouwplaats en dus ook voor de Arbeidsinspectie.

 

De deadline ligt zelfs nog eerder: op 1 september dit jaar. Halen partijen die datum niet, dan vervalt de toegezegde subsidie van 50.000 euro per arbocatalogus.

Reageer op dit artikel