3 beroepsziekten toegevoegd aan TSB-regeling

De beroepsziekten silicose, neus(bijholte)kanker door houtstof en longkanker door silica worden per 1 juli 2025 toegevoegd aan de regeling Tegemoetkoming Stoffengerelateerde Beroepsziekten (TSB-regeling).

3 beroepsziekten toegevoegd aan TSB-regeling
Beeld: Shutterstock

Silicose (onherstelbare schade aan de longen door ontstekingsreacties) kan ontstaan door inademing van respirabel kristallijn silica (kortweg silica) tijdens het bewerken van natuursteen, baksteen, composietsteen, beton en cement. Ook longkanker door silica ontstaat door inademing van respirabel kristallijn silica. Neus(bijholte)kanker door houtstof kan ontstaan door het inademen van houtstof (bijvoorbeeld tijdens het bewerken van hout) en bij het maken van multiplex en spaanplaten. 

De TSB-regeling is er voor mensen die ziek zijn geworden door blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. De regeling bestaat sinds 2023 en is een kortere en snellere route naar erkenning van beroepsziektes. Mensen met allergisch beroepsastma, longkanker door asbest en CSE (schildersziekte) konden al aanspraak maken op de tegemoetkoming

Meer maatwerk met nieuwe protocollen 

Naast de uitbreiding in de TSB-regeling zijn er ook enkele wijzigingen doorgevoerd in de protocollen. Deze aanpassingen maken de kans op toekenning groter en bieden meer ruimte voor maatwerk. Zo is onder andere de berekening voor longkanker door asbest aangepast, waardoor een patiënt sneller voldoet aan de drempelwaarde. 

Mensen van wie eerder een aanvraag is afgewezen omdat de relatie tussen de ziekte en het werk volgens de oude protocollen niet duidelijk genoeg was, kunnen opnieuw een aanvraag voor een tegemoetkoming doen. Dit betekent niet automatisch dat de relatie blootstelling-ziekte in de nieuwe aanvraag wél duidelijk genoeg is. 

Bron: Rijksoverheid