Onredelijk beroep op verjaringstermijn bij asbestschadeclaim
Een verwarmingsmonteur wordt na ruim een halve eeuw ziek. Mag de werkgever een beroep doen op de verjaringstermijn?
Een verwarmingsmonteur wordt na ruim een halve eeuw ziek. Mag de werkgever een beroep doen op de verjaringstermijn?
Een voormalig werknemer van een steenfabriek raakt arbeidsongeschikt, waarschijnlijk door blootstelling aan mangaanstof. Is de werkgever aansprakelijk?
De wetgever probeert werken met gevaarlijke stoffen zo te reguleren dat er zo min mogelijk risico's ontstaan voor milieu, gezondheid en veiligheid. Maar soms gaat het toch mis. Dan volgt corrigerend optreden, tot de rechter aan toe. Rob Poort bespreekt hier opnieuw twee relevante zaken.
Vier oud-medewerkers van Defensie stellen de Staat aansprakelijk voor hun schade door blootstelling aan chroom-6. Zij hebben een uitkering ontvangen, maar vorderen nu ook een schadevergoeding. Het RIVM-rapport toont causaal verband aan en dat is voldoende om de Staat aansprakelijk te stellen.
Een elektromonteur krijgt mesothelioom door het werken met asbest. Maar de relatie tussen asbest en mesothelioom werd pas na zijn dienstverband bekend. Heeft zijn toenmalige werkgever aan zijn zorgplicht voldaan, op basis van de kennis en maatstaven van destijds?
Brzo-bedrijven hebben de verplichting alle maatregelen te treffen die nodig zijn om zware ongevallen te voorkomen. Daartoe moeten zij beschikken over een explosieveiligheidsdocument. En dat implementeren, natuurlijk. Daar ontbreekt het in dit bedrijf nogal aan. De directeur is daar als feitelijk leidinggevende verantwoordelijk voor.
Het antwoord op de vraag of sprake is van voldoende feitelijk toezicht hangt af van de omstandigheden van het geval. Maar bij asbestsanering betekent voortdurend toezicht ook echt: voortdurend zicht op het werk. En zo niet, dan levert dat een boete op.
Het zal je maar gebeuren: zware verbrandingen oplopen bij een brand in een spuitcabine. Omdat de werkgever het niet belangrijk genoeg vindt om veilig te werken. Te veel brandgevaarlijke afvalstoffen op voorraad, statische elektriciteit, te weinig maatregelen en toezicht. Wat vindt de rechter hiervan?
Als een zzp'er veel werk verricht voor een bedrijf, maakt dit diens situatie sterk vergelijkbaar met die van een werknemer. Hoe zit het dan met de zorgplicht? En de aansprakelijkheid bij een arbeidsongeval?
Een monteur wordt praktisch blind als hij natronloog in zijn ogen krijgt bij een reparatie.Wie is aansprakelijk: de werkgever, de inlener of de monteur?