Boek: Veiligheidsfabels 1-2-3

Veiligheid heeft een probleem. Gedurende tientallen jaren is het vruchtbare grond voor fabels, misverstanden en dwalingen geworden. Piramides, domino's, ratio's, certificering, het streven naar 'nul' absoluten, regeltjes, audits, cultuurverandering, observatiesystemen, checklijsten, best practices, slogans zoals Safety First, de jacht op fouten en onveilig gedrag, basisoorzaken en risicomatrices. Noem maar op, iemand heeft het waarschijnlijk tot iets gemaakt dat niet de bedoeling was.

Boek: Veiligheidsfabels 1-2-3

Hier spelen mechanismes zoals visies die doelstellingen worden, gereedschappen die buiten hun context worden gebruikt, zwart/wit denken, middelen die een doel worden, rituelen zonder begrip, correlatie in plaats van causatie en het geloof in gemakkelijke wondermiddelen. Dit boek verzamelt bijna honderd dergelijke veiligheidsfabels. Beknopte en luchtige besprekingen kijken naar de zwakke punten van het gebruikelijke denken binnen veiligheid en geven aanzetten tot alternatieve benaderingen en verbetering.

U krijgt:

  • tips voor het ontkrachten van gevestigde gebruiken (fabels) in uw omgeving /organisatie;
  • alternatieven aangeboden, omdat alleen ontkrachten nutteloos is;
  • toegankelijk gemaakte literatuur en kennis.

Voor wie is het bestemd?

Veiligheidsprofessionals in het bijzonder, maar ook anderen met een interesse in veiligheid zoals managers, werknemersvertegenwoordiging e.d. Algemeen gesteld is dit boek bedoeld voor een ieder die kritisch wil denken over effectieve en efficiënte manieren om veiligheid te creëren en wat munitie nodig heeft om gevestigde gebruiken te ontkrachten of te verbeteren. De meeste onderwerpen kunnen worden gevolgd zonder eerst een lesboek te moeten raadplegen.

Martin van Staveren recenseerde het boek en raadt iedere veiligheidsprofessional aan iedere avond voor het slapen één fabel te lezen. Voor het leren zien van de realiteit van je eigen veiligheid, en die van je collega’s.

Achtergrond van de auteur

Carsten Busch,  door Safety Theory aangemerkt als ‘nieuwe denker’ (juni, 2017),beschikt over ruim twee decennia ervaring binnen veiligheid, arbeidsomstandigheden, milieu en kwaliteit op diverse niveaus in organisaties binnen spoorwegen en petrochemie in Nederland, Engeland en Noorwegen. Momenteel werkt hij als Senior Adviseur Arbeidsveiligheid bij Politidirektoratet, de overkoepelende organisatie voor de Noorse Politie en studeert Human Factors. Hij is vakmatig actief binnen de Nederlandse Vereniging voor Veiligheidskunde en diverse internationale forums, spreekt op seminars en publiceert regelmatig.

Meer informatie & bestellen

Lees meer over