De werkplek van Jeroen Bilkes in drie vragen

De werkplek. De een zit alle dagen op kantoor, de ander zit voortdurend in de auto. En weer een ander zoekt het hogerop. In die laatste categorie valt de werkplek van Jeroen Bilkes. Hij doet de glasbewassing van een torenflat. Vanuit een bak op 150 meter hoogte. Kijkt u mee?

De werkplek van Jeroen Bilkes in drie vragen

De Rotterdam is met zijn drie torens van 149 meter hoog niet te missen op de Kop van Zuid. Het is de werkplek van Jeroen Bilkes van Rietbroek Glas- en Gevelonderhoud. Hij is teamleider van de glazenwassers. Samen wassen zij ruim 20.000 vierkante meter aan glas van de Westtoren.

1. Hoe lang doen jullie over het wassen van al dat glas?

Dat hangt enorm af van de weersomstandigheden. In de winter kunnen we vaak niet omhoog, als het bijvoorbeeld hard waait, vriest of onweert. Dan ben je er zo twee maanden mee bezig. Maar als je in één keer door kunt werken, zou het binnen drie weken klaar kunnen zijn. We werken altijd met zijn tweeën, omdat je met maximaal twee mensen in de bak mag. Daardoor duurt het wat langer.

2. Hoe zit het met veiligheid op je werkplek?

We zitten in een veiligheidsharnas dat we vastmaken aan de bak. Als er dan een kabel knapt, glijden wij er niet uit. Ook is er gevelgeleiding. Om de 20 à 30 meter maken we een pin vast in de gevel. En we moeten altijd een telefoon bij ons hebben. Natuurlijk zorgen we altijd dat alles in orde is, dat is vanzelfsprekend. Want als je steeds bang moet zijn dat er iets gebeurt, hou je het niet vol. Maar toch ... de eerste keer dat je over de dakrand naar beneden moet, is het wel even slikken.

> LEES OOK: Veilig werken in een hangbruginstallatie, het kán

3. Hoe voelt dat, om hier te mogen werken?

Het is echt iets dat je op verjaardagen vertelt. Je staat niet zomaar op een ladder, maar je hangt op 150 meter hoogte. Zo’n werkplek op hoogte is een flinke uitdaging en zeker niet iets wat iedereen durft. Wat ook leuk is, is dat hier een aantal bekende voetballers wonen. Daar maken we wel eens een praatje mee, zij hebben echt respect voor ons werk. En het uitzicht is onwijs gaaf. Ik heb het al wel 100.000 keer gezien, maar het blijft fantastisch.

Auteur | Anoek van der Riet

> TIP: Kennis maakt veilig! Check de kennisbank Arbo in de praktijk