Arbofunctionaris in coronatijd (5): Met de 1,5 meter-regel gaat het in praktijk toch regelmatig mis

Arbofunctionaris in coronatijd (5): Met de 1,5 meter-regel gaat het in praktijk toch regelmatig mis

Wat zijn de ervaringen van arbofunctionarissen met de coronacrisis? Wat komt er op hen af en hoe verandert hun werk? Verhalen uit de frontlinie. Dit keer Peter Ladage, zelfstandig veiligheidskundige, over theorie en praktijk van het naleven van (corona)regels.

Arbofunctionaris in coronatijd (5): Met de 1,5 meter-regel gaat het in praktijk toch regelmatig mis

Op donderdag 12 maart kwam de mededeling van het kabinet om, waar mogelijk, thuis te werken. Ik werk als zelfstandig veiligheidskundige veel voor de overheid en dat betekende vanaf die dag voornamelijk werken vanuit huis. Omdat er toch niemand op kantoor mocht werken, ging dat enige dagen later maar helemaal dicht. Inmiddels worstel ik op diverse kantoren met de 1,5 meter-regel: we proberen het wel, maar in de praktijk is het soms nog knap lastig.

> LEES OOK: Praktische 1,5 meter-oplossingen voor kantoor

Coronatijd voelde eerst nog een beetje als vakantie

Ik was met een aantal projecten bezig, waaronder het schrijven van een boekje. Dat laatste doe je sowieso beter thuis. Maar toch, ik ging vrijwel dagelijks naar kantoor en had daarbij veel contacten met collega’s. Dat viel plotseling weg.

In het begin voelde het nog een beetje als vakantie. Niet elke dag voor dag en dauw op om de files te ontlopen, waardoor ik soms al om 7.00 uur als een van de eersten op kantoor aan de koffie zat. De wekker staat nu vaak op 7.30 en dat is beter voor mijn bioritme. Ik leerde al snel dat je ook kunt vergaderen via Skype of Teams en dat is best efficiënt. De dagelijkse files mis ik zeker niet, het scheelt mij ongeveer drie uur reistijd per dag. Ondanks alle ellende en leed heeft de coronatijd dus ook positieve effecten.

> LEES OOK: Thuiswerken, hier moet u op letten

Dezelfde onderwerpen uitvergroot voor heel Nederland

Als veiligheidskundige heb ik veel te maken met het opstellen van veiligheids- en gezondheidsregels, of mensen die begrijpen en hoe ze in de praktijk worden nageleefd. Je ziet in deze coronaperiode dezelfde onderwerpen uitvergroot voor heel Nederland. Zijn de regels duidelijk, begrijpen mensen ze en leven zij de 1,5 meter-regel na?

> TIP: Lees alles over arbeidsveiligheid in de Praktijkgids Arbeidsveiligheid

De laatste tijd zie je steeds meer grote groepen mensen bijeen waarbij de 1,5 meter-regel niet wordt aangehouden. Vaak zoeken we daarbij voor onszelf een rechtvaardiging voor het niet naleven van regels die we onprettig vinden.

De 1,5 meter-regel gaat in de praktijk nog regelmatig mis

We zijn als mens sociaal ingesteld en gaan de contacten met collega’s en vrienden missen als we te lang thuis zitten. Zelfs mijn uitwonende kinderen zag ik bijna niet meer, want die werken in de zorg. Ook ging ik de persoonlijke contacten missen, met een praatje bij de koffie.

> LEES OOK: We blijven communiceren, maar dan net even anders

Gelukkig ben ik al weer een paar maal naar het kantoor van onze aannemer geweest en het is prettig om deze collega’s weer te zien. Hierbij constateer ik dat we wel proberen de 1,5 meter-regel aan te houden, maar dat dit in de praktijk nog regelmatig misgaat.

Hopelijk hebben we toch lessen geleerd uit deze situatie

Ik ben bang dat deze situatie nog wel maanden kan duren. Toch hoop ik dat als de situatie eenmaal weer normaal is, we toch wat lessen uit deze situatie hebben geleerd:

  • Je hoeft niet elke dag naar kantoor en een paar dagen per week thuiswerken gaat ook prima (scheelt in de files en het is goed voor het milieu).
  • Overleggen gaat ook vaak prima via Skype of Teams en scheelt bovendien veel reistijd.
  • Regels stellen is belangrijk. Maar als we het risico zelf niet hoog inschatten, zijn we snel geneigd om minder serieus te zijn met het nemen van gezondheidsmaatregelen.

Peter Ladage | veiligheidskundige en directeur van ArboAanzet

> TIP: Alles over arbeidsveiligheid vindt u in de Praktijkgids Arbeidsveiligheid

Eerder verschenen