A+A 2023: de mens telt op de beurs in Düsseldorf

'The greatest international show in occupational health' noemt Lars Wismer, directeur A+A van de Messe Düsseldorf, zijn beurs. A+A 2023 vindt plaats van 24 tot 27 oktober in hal 9 tot 17.

A+A 2023: de mens telt op de beurs in Düsseldorf

Het verwachtte aantal bezoekers van A+A 2023 is 75.000. Bijna 2.000 exposanten schreven zich in, van wie 50 uit Nederland. Duitsland is hofleverancier, gevolgd door China, India en Italië.

Wismer vertelt op 22 juni in Gilze dat digitalisering, duurzaamheid en thuiswerk weliswaar niet de focus hebben op de A+A 2023, maar toch zeker de trend zijn. Niet de focus, want het aanbod op de beurs varieert van persoonlijke beschermingsmiddelen tot werkkleding en instrumenten om brand te bestrijden.

Hij is te gast bij Tricorp om de vakpers bij te praten over de A+A 2023. De gastheer is een van de exposanten en met een omzet van 45 miljoen euro in werkkleding een grote speler.

De Duitser verwacht na het Covidjaar 2021 – toen slechts 25.000 mensen de beurs bezochten – weer het niveau van 2019 te bereiken. De vakbeurs voor persoonlijke bescherming, arbeidsveiligheid en gezondheid op het werk heeft dit jaar als motto ‘De mens telt’. De voortekenen om het doel uit 2019 te bereiken zijn goed, meent hij.

Exoworkathlon: feedback en data verzamelen

Veel verwacht Wismer op de beurs van een samenwerking met de Universiteit Stuttgart. A+A 2023 herbergt een Exoworkathlon, een testplek voor exoskeletten oftewel industriële skeletten voor armen en benen. Het comfort en de productiviteit van de robots en het verschil tussen tillen met of zonder mechanische hulp zijn daar onderwerp van feedback en dataverzameling.

Dr. Urs Schneider is straks verantwoordelijk voor de Exoworkathlon. Zij vertelt via een videoverbinding over de voordelen van de mechanische ledematenversterker/-vervanger. Maar liefst 60 procent minder belasting van de spieren tijdens het werk en 50 procent productiviteitswinst.

De prijs van een exoskelet? Daar moet ze een slag naar slaan. Die kan oplopen tot honderdduizend euro, zo weet de organisator van deze persconferentie te melden. Maar ziekteverzuim is vele malen duurder, is de gedeelde overtuiging.

Thuiswerken en duurzaamheid als speerpunten

De beurs leed dan misschien onder de covidpandemie – het bezoekersaantal daalde met ruim 60 procent – maar Wismer haalt uit de covidcrisis een ander speerpunt voor zijn evenement: thuiswerken. Dit najaar in Düsseldorf komen tijdens interactieve fora de richtlijnen, valkuilen en kansen van werk in de huiselijke omgeving aan bod. Inclusief EU- regelgeving.

Daarnaast is duurzaamheid een belangrijk onderdeel van de A+A 2023. Zeker ook in de supply chain van fabrikanten van persoonlijke beschermingsmiddelen. Maurice van den Hurk van werkkledingleverancier Tricorp geeft een inkijkje in de manier waarop zijn bedrijf dat aanpakt. Zo komt de kleding steeds minder uit Azië en vaker uit Europa.

“De voordelen daarvan: de lijnen zijn korter en de arbeidsomstandigheden beter. Ook maken we alleen nog maar kleding die gerecycled is. Dat wordt makkelijker als een kledingstuk van één materiaal is gemaakt. Zonder veel knoopjes bijvoorbeeld.”

Koelkleding: werken in de hitte is ook topsport

Uit Deventer komt directeur Eric Pellis van Inuteq International zijn bijdrage aan A+A 2023 toelichten. Zijn ‘koelkleding’ zorgt voor 18 procent minder ongelukken bij hitte. Wie boven de veertig graden moet werken kan dankzij zijn kleding 30 procent productiever worden.

Gevaar voor onderkoeling bestaat daarbij niet. De vesten bevatten geen ijs, maar vloeistof waarvan de temperatuur niet onder de zes graden daalt. De koeling concentreert zich op de nek en schouders. Daar vindt de temperatuurregulatie plaats en zit de meeste voor hitte gevoelige huid, leren we van Pellis. “Wij leveren ook aan topsporters. Maar werken in de hitte is ook topsport, alleen dan acht uur achter elkaar.”

Expert Talks en Start-up Zone voor de groentjes

Inmiddels zijn in aanloop naar de A+A 2023 de op TED Talks geënte Expert Talks in volle gang. Ook daarin aandacht voor robotica, waaronder een bijdrage van de Nederlandse exoskelettenfabrikant Laevo via Boudewijn Wisse. Maar ook onderwerpen als circulariteit, digitalisering en beheer van gevaarlijke stoffen zijn via een webbinar te volgen.

Voor de groentjes onder de exposanten is er de Start-up Zone waar zij zich tegen een gereduceerd tarief kunnen presenteren. A+A-directeur Wismer: “Daar komen bedrijven voor in aanmerking die nog geen vijf jaar bestaan, minder dan 5 miljoen euro omzet hebben en hoogstens 25 medewerkers.”

A+A 2023: internationale congressen en spektakel

De A+A 2023 is dit jaar gastheer voor twee congressen. Namelijk het 38e internationale congres voor Arbeidsbescherming en Arbeidsgeneeskunde, georganiseerd door der Bundesarbeitsgemeinschaft für Sicherheit und Gesundheit bei der Arbeit (Basi). En op 25 en 26 okotober WearRAcon Europe, georganiseerd door Fraunhofer Institute for Manufacture Engineering and Automation IPA, in samenwerking met de universiteit van Stuttgart en de Wearable Robotics Assocation (WearRA).

Wismer mag dan iets overdrijven als hij het heeft over de “grootste internationale show”, maar met de demonstraties komt hij toch een eind in de buurt. Zo gaat de brandweer tijdens de beurs een brandongeluk nabootsen, met daarin de gebruikte blusmethode en middelen, maar ook de best practise op dat gebied.

Tekst | Ton Bennink

Meer weten? Hier vind je informatie over de internationale vakbeurs A+A beurs. Aanmelden kan via de Ticketshop en bekijk hier de Expert Talks.

Ton Bennink

Ton Bennink

Journalist

Ton Bennink is journalist en werkt als docent aan de Fontys Hogeschool voor de Journalistiek in Tilburg.

Arbo Actueel - nummer 14 2023

Arbo Actueel - nummer 14 2023

Arbo Actueel, nummer 14 (2023) is verschenen, met actuele berichtgeving over arbeidsomstandigheden en veiligheid.

Vakblad Arbo - Nummer 5 - 2023

Vakblad Arbo - Nummer 5 - 2023

Vakblad Arbo nummer 5 (2023) is verschenen. Thema van dit nummer is Trends in arbo, wat brengt 2024 ons?

Arbo Actueel - nummer 13 2023

Arbo Actueel - nummer 13 2023

Arbo Actueel, nummer 13 (2023) is verschenen, met actuele berichtgeving over arbeidsomstandigheden en veiligheid.

Deze 3 vragen stel je bij het kiezen van een BHV-trainer

Deze 3 vragen stel je bij het kiezen van een BHV-trainer

Hoe kies je als werkgever een BHV-trainer? Zoek op Google, en de aanbieders verdringen zich tot ver beneden je beeldscherm. Toch kun je een rationele...

Arbo Actueel - nummer 12 2023

Arbo Actueel - nummer 12 2023

Arbo Actueel, nummer 12 (2023) is verschenen, met actuele berichtgeving over arbeidsomstandigheden en veiligheid.

Het gevaar van CE-markering

Het gevaar van CE-markering

Risico is meer dan je op het eerste oog denkt. Carsten Busch verhaalt op humoristische wijze over de zin en onzin van CE-markering en de risico's die...

Praktijkblad Veiligheid & Preventie nummer 5 is verschenen

Praktijkblad Veiligheid & Preventie nummer 5 is verschenen

Het nieuwe nummer van het Praktijkblad Veiligheid & Preventie is verschenen. In dit nummer lees je over de overgang en werk, vallen van lage hoogte...

Dit kan echt niet. Met een vuisthamer asbestmateriaal kapot slaan

Dit kan echt niet. Met een vuisthamer asbestmateriaal kapot slaan

Geen maatregelen nemen om valgevaar te voorkomen en zonder adembeschermingsmiddelen asbest verwijderen. Deze asbestsaneerder maakt er een potje van....