Handig overzicht: beroepsziekten
Veel beroepsziekten blijven lang onder de radar. In dit handig overzicht lees je hoe je beroepsziekten sneller herkent, wat je kunt doen aan preventie en welke instrumenten je daarbij kunt inzetten.
Veel beroepsziekten blijven lang onder de radar. In dit handig overzicht lees je hoe je beroepsziekten sneller herkent, wat je kunt doen aan preventie en welke instrumenten je daarbij kunt inzetten.
Een werknemer raakt op zijn werk ingesloten en trapt de deur open om zichzelf te bevrijden. Veel later krijgt hij pijnklachten, waarna hij probeert zijn schade te verhalen op de werkgever. Maar de kantonrechter wijst deze vordering af: het verband letsel-werk staat niet vast.
Een losse deurklink is geen vervanging van een slot. De precieze toedracht van de val van een werkneemster met een knieprothese staat niet vast. Wel dat de werkgever aansprakelijk is voor haar schade.
Een purser bij KLM stelt letsel te hebben opgelopen tijdens een veiligheidstraining en claimt schadevergoeding. Maar volgens de kantonrechter heeft KLM aan haar zorgplicht voldaan. Daarmee is de vliegmaatschappij niet aansprakelijk voor de schade.
Tijdens een bezorging rijdt een werknemer op een scooter tegen een paaltje. De kantonrechter oordeelt dat zijn werkgever aansprakelijk is voor de schade die hij bij de botsing heeft opgelopen.
Zorgplicht en risicoaansprakelijkheid bij schade aan derden; er is een duidelijk onderscheid tussen die twee. Toch draait de werkgever soms op voor de letselclaim aan zo'n derde.
Letselschadeadvocaat Bas van Batenburg ziet zijn werk als zijn hobby. Over sommige zaken windt hij zich op: 'Belachelijk dat zorgmedewerkers geweldschade niet vergoed krijgen.' Veel zaken over een arbeidsongeval vindt hij 'te stom voor woorden.'
Een werknemer lijdt gezondheidsschade door blootstelling aan fijnstof en roet tijdens het werk als buschauffeur. Is de werkgever aansprakelijk voor de luchtwegklachten, ondanks dat de blootstelling binnen de norm valt?
In de loop van vele jaren heb ik honderden advocaten gedoceerd in mijn specialisatie, het werkgeversaansprakelijkheidsrecht. Een groot discussiepunt tijdens een cursus is steevast de kwestie van eigen schuld: wanneer heeft de werknemer eigen schuld aan zijn letsel of beroepsziekte?
De fiscus gaat vanaf 1 januari 2025 handhaven op schijnzelfstandigheid met boetes en naheffingen. Of iemand echt zzp'er is of niet speelt ook een rol als het gaat om veilig en gezond werken.