Long covid, dan ben je nog niet jarig
Covid doet weer de ronde deze zomer… ook in de rechtbanken. Recentelijk wees de rechtbank Oost-Brabant in een long covid-zaak een tussenvonnis dat mijn aandacht trok.
Covid doet weer de ronde deze zomer… ook in de rechtbanken. Recentelijk wees de rechtbank Oost-Brabant in een long covid-zaak een tussenvonnis dat mijn aandacht trok.
Het belang van handhygiëne is duidelijk: in de zorg red je er levens mee. Daar laat de WHO geen misverstand over bestaan. Maar ook in andere werkomgevingen is het niet verkeerd om je handen (vaker) te wassen. Al is het maar voor jezelf.
Gezonde werknemers, minder ziekteverzuim én hygiëne op de werkvloer: wie wil dit nu niet? In tal van werkomgevingen is het dragen van geschikte werkkleding essentieel, maar na een lange werkdag kunnen deze doordrenkt zijn met zweet of viezigheid.
Het nieuwe Handboek Arbeid & Gezondheid pleit voor een praktische aanpak om werk sneller en goedkoper gezond te maken. Oftewel: niet moeilijk doen als het makkelijk kan. 'Je hoeft niet alles te meten.'
De problemen van patiënten met post-covid zitten niet tussen de oren, maar in hun spiercellen. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Amsterdam UMC. Daarmee komen een betere behandeling en sneller herstel van post-covidklachten in zicht.
Voor het geval je ze gemist hebt, zetten wij de 5 best gelezen artikelen op Arbo-online van de maand december nog even op een rij.
Het aantal coronabesmettingen stijgt, zo blijkt uit metingen door het RIVM in het rioolwater. Je kunt er vanuit gaan dat nu vele honderdduizenden mensen besmet zijn met corona, aldus een bezorgde minister Kuipers van Volksgezondheid.
Wanneer ik dit schrijf, heb ik net mijn coronavaccinatie weer gehaald. Op de priklocatie was het veel minder druk dan voorgaande jaren. Ik heb de vaccinatie natuurlijk gehaald om mezelf te beschermen. Maar omdat ik werk en omga met kwetsbare personen, ook een beetje voor hen.
Werkgerelateerde kanker is een groot gezondheidsprobleem in Europa. Om dit probleem te kunnen aanpakken, zijn actuele, betrouwbare gegevens nodig over de blootstelling aan risicofactoren. Daarom heeft het EU-OSHA duizenden werknemers in zes EU-lidstaten ondervraagd middels een grootschalige enquête.
Covid, influenza, tetanus, tekenencefalitis. Het zijn enkele van de ziektes waar Nederlandse werknemers mee te maken krijgen. Vaccinatie is niet in elke branche verplicht. Een gesprek met een bedrijfsarts en een arbeidshygiënist stemt tot nadenken.