Waarom droogsystemen voor werkkleding belangrijk voor de hygiëne zijn

Gezonde werknemers, minder ziekteverzuim én hygiëne op de werkvloer: wie wil dit nu niet? In tal van werkomgevingen is het dragen van geschikte werkkleding essentieel, maar na een lange werkdag kunnen deze doordrenkt zijn met zweet of viezigheid.

Waarom droogsystemen voor werkkleding belangrijk voor de hygiëne zijn

Om hygiënische normen en het comfort van de werknemers te behouden, zijn droogsystemen voor werkkleding een uitstekende oplossing om zowel de werkervaring als de algehele hygiëne te verbeteren.

Hygiëne normen

Een belangrijk en onderschat onderdeel in het werkveld is het investeren in de gezondheid en het welzijn van de werknemers, met op nummer één hygiëne. In bedrijfstakken waar men werkt in wisselende (weers)omstandigheden en/of temperaturen, krijgen werknemers regelmatig te maken met vochtige of natte werkkleding door het weer, condensvorming of transpiratie. Wanneer de werkkleding na gebruik niet effectief wordt gedroogd, kan dit leiden tot de opbouw van bacteriën en schimmels, waardoor onaangename geuren kunnen ontstaan en de kans op ziekte en huidirritaties toeneemt. Met een professionele droging die de werkkleding van binnenuit droogt, worden vocht en de leefomgeving van bacteriën effectief verwijderd. De verspreiding van ziektekiemen wordt hiermee verminderd en een schonere werkomgeving wordt bevorderd.

Een comfortabele werkdag

Het dragen van vochtige of natte werkkleding kan daarnaast niet alleen voor ongemak zorgen, maar ook voor een verminderde productiviteit en concentratie van de werknemers. Droogsystemen zorgen ervoor dat de werkkleding snel en efficiënt wordt gedroogd, waardoor werknemers zich comfortabeler voelen tijdens hun werk. Dit draagt niet alleen bij aan een verbeterde werkomgeving, maar ook aan de algehele tevredenheid en betrokkenheid van de werknemers.

Hoe werkt een droogsysteem precies? Een droogsysteem voor werkkleding werkt vaak met behulp van een warme luchtstroom die de kleding van binnenuit bereikt. Dit kan met krachtige lucht óf met elektrisch verwarmde lucht.

Systemen die gebruik maken van een krachtige luchtstroom doen dit door middel van ventilatoren die in of bij het droogsysteem zijn gebouwd. De grote hoeveelheid warme lucht blaast door het framewerk waar de kledingstukken aan ophangen en bereikt deze via kleine gaatjes in de kledinghangers. De lucht wordt gelijkmatig door het framewerk geblazen en zorgt daardoor voor een gelijkmatige droging bij de kledingstukken en hun probleemzones (van de oksels tot aan de punt van de schoen/handschoen). Elektrisch verwarmde systemen werken met verwarmingselementen die het framewerk verwarmen. De warmte die van het framewerk afkomt verspreidt zich vervolgens naar de kledingstukken.

Beide systemen zijn ontworpen om efficiënt en energiezuinig werkkleding te drogen. Dit in tegenstelling tot traditionele was- en droogmethoden, waarbij er soms gedurende de dag of nacht een gehele kamer verwarmd wordt. Door het verminderen van het aantal wasbeurten en het gebruik van een energie-efficiënt droogsysteem kunnen bedrijven hun operationele kosten verlagen en tegelijkertijd hun ecologische voetafdruk verminderen. Dit maakt de droogsystemen ook een duurzame oplossing.

Kortom: droogsystemen zijn van essentieel belang en bieden voordelen voor de hygiënisch omstandigheden en het comfort en welzijn van de werknemer. En dat óók nog eens op een duurzame manier!

Dit artikel is gesponsord door Pronomar.

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Inspectie gevaarlijke stoffen? Dit zijn de aandachtspunten

Binnenkort de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA) op bezoek? Als je een goed veiligheidsplan en actieplan aanlevert, kan het zijn dat de inspectie daarmee afgerond is. Maar hoe stel je een goed veiligheidsbeleid op? 15 tips op een rij.

Dood door streptokokkeninfectie. Werkgever schuldig?

Dood door streptokokkeninfectie. Werkgever schuldig?

Een werknemer overlijdt aan een streptokokkeninfectie. Zijn vrouw stelt de werkgever aansprakelijk. Hoever reikt diens zorgplicht volgens de rechter?

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden 

Werken in het onderwijs: de verschillende mogelijkheden

Werken in het onderwijs biedt veel verschillende mogelijkheden, elk met eigen verantwoordelijkheden en eisen. Van leerkrachten tot ondersteunend personeel, elke rol draagt bij aan de ontwikkeling van kinderen en jongeren. In dit artikel bekijken we de vele mogelijkheden van werken in het onderwijs.

Een toegankelijke werkplek, hoe zit dat bij jou?

Een toegankelijke werkplek, hoe zit dat bij jou?

Stel, er komt voor het eerst iemand met een beperking in het bedrijf werken. Hoeveel moet er dan voor gebeuren om diegene een toegankelijke werkplek te bieden?

Vakblad Arbo nummer 3 (2024) verschenen

Vakblad Arbo nummer 3 (2024) verschenen

Het derde magazine van 2024 van Vakblad Arbo is verschenen. Dit oktober-nummer staat vol interessante onderwerpen. Lees hier de digitale versie.

AI en robotisering in de zorg: kansen en risico's volgens EU-OSHA

AI en robotisering in de zorg: kansen en risico's volgens EU-OSHA

AI en robotisering in de zorg bieden kansen voor de veiligheid en gezondheid van medewerkers. Maar de nieuwe technologie brengt ook nieuwe risico's met zich mee, stelt onderzoek van EU-OSHA.

Vakblad Arbo 2024 #3

Het thema van Vakblad Arbo nummer 3 van 2024 is de gezonde werkplek.

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

Hoe bedrijven met de 'planet schoen' hun CO₂-voetafdruk verminderen

De Europese Unie heeft ambitieuze plannen met de 'European Green Deal'. "Het doel is om van Europa tegen 2050 het eerste klimaatneutrale continent te maken", legt Peter Meyer, directeur van uvex safety Benelux, uit. Voor bedrijven betekent dit dat het reduceren van CO₂ net zo belangrijk wordt als het reduceren van kosten.