Handig overzicht: PSA
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is een van de belangrijkste arbeidsrisico's. Op alle soorten werkvloeren. Dit handige overzicht zet veel nuttige en praktische informatie over PSA op een rij.
Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) is een van de belangrijkste arbeidsrisico's. Op alle soorten werkvloeren. Dit handige overzicht zet veel nuttige en praktische informatie over PSA op een rij.
Veel mensen hebben last van pestgedrag op de werkvloer. Dat maakt de werkplek voor hen tot een onveilige plaats. Het CNV houdt een pleidooi voor een zerotolerancebeleid, pestprotocol en vertrouwenspersoon.
Aandacht voor pesten op het werk gaat bij veel bedrijven ten koste van de aanpak van werkstress. Aanleiding voor de KU Leuven om de relatie tussen pesten en werkstress te onderzoeken.
Uit onderzoeken blijkt steeds weer dat er werknemers worden gepest door collega's of leidinggevenden. Zo zijn enorme aantallen werknemers slachtoffer van pesterijen op de werkvloer. Wat kun je daar als arboprofessional aan doen?
In 2022 voelde 10 procent van alle werknemers zich gediscrimineerd op het werk. Ervaringen met discriminatie vanwege afkomst, huidskleur of nationaliteit en vanwege leeftijd of geslacht komen op de werkvloer het meest voor. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden (NEA) van het CBS en TNO.
Een werkneemster meldt zich ziek na pesterijen op het werk. Na mislukte mediation wil de werkgever van haar af. De werkgever verzoekt ontslag op grond van een verstoorde arbeidsverhouding. De werkneemster wil geld zien.
Het ministerie van SZW organiseert samen met TNO een pilot interventie pesten op het werk. Werkgevers kunnen zich aanmelden om aan deze pilot mee te doen. Doel: met een wetenschappelijk onderbouwde aanpak pesten op de werkvloer tegengaan.
Steeds meer werkgevers voeren actief beleid tegen werkstress. In 2014 deed 69 procent dit, in 2016 77 procent. Toch wil dik 45 procent van de werknemers nog (meer) maatregelen op dit gebied.
Een op de vier Belgen heeft een hekel aan een of meerdere collega's. Dat blijkt uit een recente enquête van Randstad waarover de Belgische krant Het Nieuwsblad en de website van werkenveiligheid.nl berichtten.
Uit een enquête van de Landelijke Vereniging van Vertrouwenspersonen (LVV) blijkt dat ruim 80 procent van de vertrouwenspersonen graag hun rechtspositie verstevigd ziet in de wet. De LVV voerde het onderzoek uit in samenwerking met onderzoeksprogramma De Monitor.