Week van de Werkstress zet sociale veiligheid centraal

Een sociaal onveilige werkomgeving kan bijdragen aan werkstress. Daarom zet de Week van de Werkstress in 2024 het thema sociale veiligheid in de schijnwerpers.

Week van de Werkstress zet sociale veiligheid centraal
Bron: Week van de Werkstress

Wanneer medewerkers op de werkvloer te maken hebben met zaken als pesten, intimidatie, machtsmisbruik of discriminatie, dan spreken we van een sociaal onveilige werkomgeving. Ook roddelen, het achterhouden van informatie, ongelijke behandeling of uitsluiting zijn kenmerkend voor een sociaal onveilige werkomgeving. 

Een gebrek aan sociale veiligheid op het werk kan bijdragen aan werkdruk, en vervolgens leiden tot werkstress. Dit vertaalt zich in lagere productiviteit, meer ziekteverzuim en (langdurige) uitval. Allemaal onwenselijke situaties voor zowel werkgever als werknemer. 

Sociale veiligheid voor iedereen anders 

Sociale veiligheid betekent dat iedereen binnen een organisatie respectvol met elkaar om gaat, dat mensen fouten mogen maken en dat medewerkers zichzelf mogen zijn. Het gaat over de mate waarin mensen zich vrij en beschermd voelen, zodat zij zich kunnen uiten en optimaal tot hun recht komen binnen de organisatie. 

Hoe medewerkers de sociale veiligheid op het werk beleven, is voor iedereen anders. Dit heeft bijvoorbeeld te maken met persoonlijke ervaringen of culturele achtergrond. Er zijn 2 thema's die werkdruk kunnen verlagen: een inclusieve werkomgeving (alle medewerkers samen) en persoonlijk leiderschap (elke medewerker binnen het geheel).  

Inclusieve werkomgeving 

In een diverse organisatie zijn verschillende groepen mensen uit de samenleving goed vertegenwoordigd. Denk aan diversiteit in etniciteit, geaardheid, gender, leeftijd of aan medewerkers met een beperking. 

Als een werkomgeving behalve divers daarnaast ook inclusief en gelijkwaardig is, voelen alle mensen zich vrij om hun visie te delen en staan ze open voor feedback. Niemand valt buiten de boot, wordt gediscrimineerd of minder gewaardeerd. Zo draagt een diverse, inclusieve en gelijkwaardige werkomgeving bij aan een sociaal veilige werkomgeving. 

Persoonlijk leiderschap 

Persoonlijk leiderschap vormt een voorwaarde voor sociale veiligheid. Om het beste uit jezelf te halen (en uit de mensen om je heen) is het belangrijk dat je de regie in eigen hand hebt. Een belangrijk onderdeel daarvan is veerkracht: het vermogen om met veranderingen en tegenslagen om te gaan. 

Wanneer medewerkers veerkrachtig zijn en verantwoordelijkheid nemen voor hun gedrag en acties, ontstaat er meer sociale veiligheid op de werkvloer. Het helpt ook het zogeheten omstandereffect te vergroten. Dit maakt medewerkers niet alleen beter in het aangeven van hun eigen grenzen, maar zij zullen ook eerder anderen aanspreken op grensoverschrijdend gedrag. Zo kan iedereen bijdragen aan een sociaal veilige werkomgeving.

Bron: WVDWS

Misstanden melden vraagt morele moed van medewerkers

Misstanden melden vraagt morele moed van medewerkers

Morele moed is niet vanzelfsprekend. Hoe zorg je ervoor dat medewerkers zich veilig genoeg voelen om misstanden te melden?

Sinterklaas op de werkvloer: 3 spraakmakende arbeidsconflicten

Sinterklaas op de werkvloer: 3 spraakmakende arbeidsconflicten

Dat de sinterklaasperiode niet altijd voor alle werknemers even goed uitpakt, blijkt wel uit deze 3 stukken Sint-jurisprudentie.

Grensoverschrijdend gedrag gaat ons allemaal aan

Grensoverschrijdend gedrag gaat ons allemaal aan

Als jurist moet je natuurlijk een goede lezer zijn, want hemeltje, wat komen er dagelijks veel teksten op je af. Je moet eigenlijk een topsporter in lezen zijn en het nog leuk vinden ook - begin er anders niet aan.

5 best gelezen artikelen in november

5 best gelezen artikelen in november

Waar waren arboprofessionals de afgelopen maand het meest in geïnteresseerd? Dit zijn de 5 best gelezen artikelen in november 2024.

Prof. dr. Arnold Bakker over de connectie tussen burn-out en jobcrafting

Prof. dr. Arnold Bakker over de connectie tussen burn-out en...

Werkstress en burn-out zijn in de loop der jaren een steeds grotere rol gaan spelen in het werk van de arboprofessional. Hoogleraar Arnold Bakker vraagt zich af: waarom doen we niet allemaal aan jobcrafting?

Chronische stress: wat kunnen we nú doen

Chronische stress: wat kunnen we nú doen

Ziekte door chronische stress zal uiteindelijk verminderen. Maar niet op korte termijn. Dat stelt Carolien Hamming, directeur van CSR Experticecentrum Stress en Veerkracht.

Werkstress aanpakken in het MKB, zo begin je 

Werkstress aanpakken in het MKB, zo begin je

Verandering in gedrag is vaak een eerste signaal dat een werknemer stress heeft. Hoe ga je hierover een gesprek aan? Wat kun je nog meer doen? Deze handreiking van het Trimbos biedt handvatten.

Minder giftig gedoe op de werkplek, meer sociale veiligheid

Minder giftig gedoe op de werkplek, meer sociale veiligheid

Sociale veiligheid staat blijvend op de agenda sinds de gebeurtenissen bij The Voice, De Wereld Draait Door en verschillende andere organisaties die de media haalden. Waar staan we nu? Een gesprek met agressie- en conflictexpert Caroline Koetsenruijter.