Mondkapje voor in het OV? U betaalt geen btw

Vanaf 25 mei tot in ieder geval 1 september betaalt u geen btw als u een mondkapje koopt. Dit geldt voor alle typen mondkapjes, zowel medisch als niet-medisch. Ook alle verkopen zijn btw-vrij. Mondkapjes vallen nu nog onder het normale btw-tarief van 21%.

Mondkapje voor in het OV? U betaalt geen btw

Dit staat in een brief die staatssecretaris Vijlbrief van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Aanleiding van de maatregel: per 1 juni bent u verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Want als bussen, treinen en trams straks weer voller raken, zal het niet altijd haalbaar zijn de 1,5 meter-afstandsregel te hanteren.

Overheid maakt mondkapje voor OV zo goedkoop mogelijk

Vijlbrief: “We vragen van de samenleving om vanaf juni in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje te gaan dragen. Veel mensen maken zelf al hele creatieve mondkapjes. Maar de meeste mensen zullen ze waarschijnlijk kopen in een winkel in de buurt. We willen dit als overheid natuurlijk zo goedkoop mogelijk maken, daarom heffen we hierover straks tijdelijk geen btw.”

> LEES OOK: Mondkapjes beschermen onvoldoende tegen coronavirus

Met nultarief houden verkopers recht op aftrek belasting

Blijven de verkopers van het kapje dan met kosten zitten? Nee. Want door het nultarief toe te passen in plaats van een vrijstelling, houden verkopers het recht op aftrek van voorbelasting. Daardoor kunnen ondernemers de btw die zij bij aanschaf van het mondkapje betalen, nog wel verrekenen in de btw-aangifte.

Mondkapje voor in het OV? U betaalt geen btw

PBM voor zorg waren al vrijgesteld van douanerechten

Sinds half maart is het onder voorwaarden al mogelijk om persoonlijke beschermingsmiddelen voor de zorg vrijgesteld van douanerechten in te voeren. Overheidsinstellingen, liefdadigheidsinstellingen, hulporganisaties, ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgverleners in het BIG-register kunnen van die vrijstelling gebruikmaken. Zij moeten daarvoor wel een vergunning hebben gekregen van de Douane. Dit geldt ook voor private organisaties of inkoopconsortiums die PBM invoeren namens de genoemde instellingen.

> LEES OOK: ‘Noodoplossingen voor mondmaskers? Niet doen!’

Praktische zaken rondom nultarief btw voor mondkapje

Hoe zit het met de praktische zaken rondom het verlagen van het btw-tarief naar 0% voor het mondkapje? Daarover stuurt staatssecretaris Vijlbrief binnenkort een beleidsbesluit richting de Tweede Kamer.

> TIP: Bekijk meer informatie over het dragen van een niet-medisch mondkapje

Bron: rijksoverheid.nl

Zorgplicht geschonden of kletsverhaal van werknemer?

Zorgplicht geschonden of kletsverhaal van werknemer?

Kan een beknelling een huis-, tuin- en keukenongeval zijn, dat weinig of niets met het werk te maken heeft?

Metselaar valt in put op linke werklocatie 

Metselaar valt in put op linke werklocatie

Een metselaar valt tijdens zijn werkzaamheden in een put en breekt zijn voet. Niet alleen is de put nogal diep, de vloer is bovendien van beton en er...

Medische machtiging na einde wachttijd; mag looninhouding nog?

Medische machtiging na einde wachttijd; mag looninhouding nog?

Als een zieke medewerker onder behandeling is van een specialist, vraagt de bedrijfsarts regelmatig medische informatie op. De werknemer dient...

Straf voor bedrijf, leidinggevende of allebei na ongeval?

Straf voor bedrijf, leidinggevende of allebei na ongeval?

'Taakstraffen opgelegd aan directeur van asbestsaneringsbedrijf na twee arbeidsongevallen'. Dat is de kop van een nieuwsbericht op de website van het...

Werkweigering of arbeidsongeschiktheid?

Werkweigering of arbeidsongeschiktheid?

Is 'werkweigering' een geldige reden voor ontslag op staande voet? Dat hangt af van de omstandigheden, zo illustreert deze rechtszaak.

Duurzaamheid niet langer vrijblijvend. Zo maak je jouw bedrijf CSRD-proof

Duurzaamheid niet langer vrijblijvend. Zo maak je jouw bedrijf...

Vanaf 2024 zijn grote bedrijven als gevolg van de voorgestelde Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) verplicht te rapporteren over de...

Hybride werken en spitsheffing gaan niet samen

Hybride werken en spitsheffing gaan niet samen

Koolmees, president-directeur van de NS, wil dat er vanaf 2026 een spitsheffing komt op treinkaartjes op drukke trajecten. Daarmee hoopt Koolmees...

Ontbreken verblijfsvergunning: einde arbeidsovereenkomst?

Ontbreken verblijfsvergunning: einde arbeidsovereenkomst?

Mag een werkgever de arbeidsovereenkomst ontbinden als de werknemer niet meer beschikt over een geldige verblijfsvergunning?