Mondkapje voor in het OV? U betaalt geen btw

Vanaf 25 mei tot in ieder geval 1 september betaalt u geen btw als u een mondkapje koopt. Dit geldt voor alle typen mondkapjes, zowel medisch als niet-medisch. Ook alle verkopen zijn btw-vrij. Mondkapjes vallen nu nog onder het normale btw-tarief van 21%.

Mondkapje voor in het OV? U betaalt geen btw

Dit staat in een brief die staatssecretaris Vijlbrief van Financiën naar de Tweede Kamer heeft gestuurd. Aanleiding van de maatregel: per 1 juni bent u verplicht een niet-medisch mondkapje te dragen in het openbaar vervoer. Want als bussen, treinen en trams straks weer voller raken, zal het niet altijd haalbaar zijn de 1,5 meter-afstandsregel te hanteren.

Overheid maakt mondkapje voor OV zo goedkoop mogelijk

Vijlbrief: “We vragen van de samenleving om vanaf juni in het openbaar vervoer een niet-medisch mondkapje te gaan dragen. Veel mensen maken zelf al hele creatieve mondkapjes. Maar de meeste mensen zullen ze waarschijnlijk kopen in een winkel in de buurt. We willen dit als overheid natuurlijk zo goedkoop mogelijk maken, daarom heffen we hierover straks tijdelijk geen btw.”

> LEES OOK: Mondkapjes beschermen onvoldoende tegen coronavirus

Met nultarief houden verkopers recht op aftrek belasting

Blijven de verkopers van het kapje dan met kosten zitten? Nee. Want door het nultarief toe te passen in plaats van een vrijstelling, houden verkopers het recht op aftrek van voorbelasting. Daardoor kunnen ondernemers de btw die zij bij aanschaf van het mondkapje betalen, nog wel verrekenen in de btw-aangifte.

Mondkapje voor in het OV? U betaalt geen btw

PBM voor zorg waren al vrijgesteld van douanerechten

Sinds half maart is het onder voorwaarden al mogelijk om persoonlijke beschermingsmiddelen voor de zorg vrijgesteld van douanerechten in te voeren. Overheidsinstellingen, liefdadigheidsinstellingen, hulporganisaties, ziekenhuizen, zorginstellingen en zorgverleners in het BIG-register kunnen van die vrijstelling gebruikmaken. Zij moeten daarvoor wel een vergunning hebben gekregen van de Douane. Dit geldt ook voor private organisaties of inkoopconsortiums die PBM invoeren namens de genoemde instellingen.

> LEES OOK: ‘Noodoplossingen voor mondmaskers? Niet doen!’

Praktische zaken rondom nultarief btw voor mondkapje

Hoe zit het met de praktische zaken rondom het verlagen van het btw-tarief naar 0% voor het mondkapje? Daarover stuurt staatssecretaris Vijlbrief binnenkort een beleidsbesluit richting de Tweede Kamer.

> TIP: Bekijk meer informatie over het dragen van een niet-medisch mondkapje

Bron: rijksoverheid.nl