De veiligheidskundige van nu is niet meer die van dertig jaar geleden

Al dertig jaar is Pieter Diehl actief als veiligheidskundige en zag hij heel wat organisaties van binnen. In deze podcast vertelt hij hoe zijn visie op veiligheid en eigenaarschap in de loop van die tijd veranderde en waar het op dit moment aan schort.

De veiligheidskundige van nu is niet meer die van dertig jaar geleden

Momenteel is Pieter Diehl werkzaam bij BMD Zuid. Ook is hij onder andere redacteur van de Kennisbank Arbo in de praktijk. In de dertig jaar dat hij bedrijven adviseert over veiligheid is zijn visie veranderd. Hij deelt die jaren graag in drie fasen in en ziet in de loop der tijd een duidelijke verbetering optreden in de praktijk. Hoewel het aantal ongevallen nog steeds niet vermindert.

Fase 1,2 en 3

Volgens Pieter deden we in fase 1 heel veel moeite om het aantal ongevallen te verminderen. De arbocoördinator ging rondlopen op de werkvloer. Als een politieagentje strafte hij de werknemers in plaats van hen voorlichting te geven.

In de tweede fase zetten de veiligheidskundige zijn beleid vooral op papier en maakte daarbij graag gebruik van compliance audits. En ja, het aantal ongevallen ging inderdaad omlaag. Ook kwamen toen de preventiemedewerker en de RIE om de hoek kijken. De overgang van fase 1 naar fase 2 verliep relatief eenvoudig.

Inmiddels zitten we in fase 3. Daarin gaat het vooral om gedrag, cultuur, motivatie en Safety II. De benadering van de veiligheidsprofessional is veel meer mensgericht. En veiligheid wordt nu niet meer alleen door de veiligheidskundigen opgepakt. Ook het management moet aan de bak.

Waar het aan schort

Met 1 dagje training bereik je niks”

En dat is waar het nu nog wel eens aan schort. We willen het eigenaarschap op het gebied van veiligheid verbeteren en de medewerkers meer betrekken bij hun veilige werkplek. Maar dat motiveren lukt nou eenmaal niet van de ene op de andere dag. Pieter: “Met 1 dagje training bereik je niks”.

Andere leiderschapsstijl hard nodig

Om meer te bereiken is een andere stijl van leiding geven nodig. Veel bedrijven willen wel, maar vinden het heel moeilijk om ‘los te laten’. Vooral het middenkader heeft daarbij een sleutelrol. Directeuren zijn vaak positief maar het management daaronder vindt het lastig om de werknemers verantwoordelijkheid te geven. Om hen de ruimte te laten om zelf na te denken. En natuurlijk: fouten maken mag! Alleen zo creëer je eigenaarschap.

> LEES OOK: Als veiligheidsgedrag afleren niet lukt – wat werkt dan wel?

Het gedrag van medewerkers van de ene op de andere dag veranderen lukt echt niet. Het middenkader moet hier dus aan werken samen met de veiligheidskundige. En daar helpt bijvoorbeeld een gedragsdeskundige ook heel erg bij.

Luister hier de podcast van Orly Polak met Pieter Diehl af (22 minuten).

Pieter Diehl is onder andere redacteur van de Kennisbank Arbo in de praktijk en mede-auteur van Preventiemedewerker, een praktische handleiding.

Jacqueline Joosten

Jacqueline Joosten

hoofdredacteur

Pieter Diehl

Pieter Diehl

Pieter Diehl is van oorsprong gecertificeerd Hogere veiligheidskundige. De afgelopen jaren houdt hij zich ook bezig met leiderschap en eigenaarschap. Hij adviseert grote en middelgrote bedrijven inzake de (veiligheids)cultuur, dit alles om duurzame inzetbaarheid van de medewerkers te vergroten. Pieter is auteur van diverse arboboeken en artikelen. Hij is verbonden aan de PHOV (opleiding HVK) als trainer en examinator en redacteur van de Kennisbank Arbo in de praktijk en mede-auteur van Preventiemedewerker, een praktische handleiding.