Het einde van risicomanagement (podcast)

Kunnen we de afdeling risicomanagement ontmantelen en op de werkvloer vervangen door drie vragen? In deze podcast vertelt Martin van Staveren wat daarvoor nodig is.

Risicomanagement werkt veelal niet en levert wél veel werk op. Het is te groot geworden en kan veel praktischer. Want moeten we wel doorgaan met het opstellen van eindeloze lijsten met risico’s? Dat geeft alleen maar een illusie van controle.

Eerlijke gesprekken voeren

Wat werkt beter? Risicomanagement terugbrengen naar de essentie. Dat is continue omgaan met risico’s om waardevolle doelen te realiseren, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. Dit vraagt om eerlijke gesprekken over risico’s. Wat hierbij ook helpt? De verantwoordelijkheid voor doelen koppelen aan de bijbehorende risico’s. Dan hebben we het over het organiseren van doelverantwoordelijkheid.

Tamme en wilde risico’s

In deze podcast bespreekt Orly Polak met Martin van Staveren wat dat is. Dan gaat het over tamme en wilde risico’s en welke gereedschappen je daarbij nodig hebt. Over doelen scherper stellen, vertrouwen en moed hebben, keuzes durven maken en over gesprekken voeren over onzekerheden. Maar ook over technologisering, het accepteren van risico’s én wat de factor tijd doet.

En ja, er zijn organisaties die deze weg opgaan.

Wie is Martin van Staveren?

Dr. ir. Martin van Staveren MBA doceert, adviseert en schrijft over omgaan risico’s binnen organisaties. Hij is onder andere kerndocent risicomanagement, Universiteit Twente en doceert in diverse collegereeksen van Nyenrode Business Universiteit. In 2020 verscheen zijn nieuwste boek Iedereen Risicoleider: Waardevolle doelen realiseren én behouden in een onzekere wereld.

Beluister de podcast met Martin van Staveren:

Beluister ook de andere podcasts

  • Betrouwbare organisaties vragen om betrouwbaar presteren. Maar hoe doe je dat? Een interview met Johan Boudewijns.
  • Wat zijn de ongeschreven regels in jouw organisatie? Anna Kinuthia-Bos legt uit hoe je dit bloot kunt leggen. Een interview.
  • Wat maakt een great place to work? Interview met Wencke Ester-Lorber.
  • Veiligheid van binnenuit: een interview met Rob Krete.
  • Structurele aanpak ongewenste omgangsvormen met Alie Kuiper.
  • Interview Joriene Beks over Veldgids Psychologische veiligheid.

Verhalen in veiligheid | Podcast op Spotify

TIP: Collegereeks Nieuwe perspectieven op veiligheid
Tijdens deze collegereeks delen Ira Helsloot, Willem van Rhenen, Martin van Staveren, Carsten Busch, Jop Groeneweg en David van Valkenburg, elk vanuit hun eigen discipline, deze nieuwe perspectieven met u en andere veiligheidsprofessionals. Bekijk het programma.