"Dit is mijn laatste column voor arbo. En dat nog wel in het jaar dat het Vakblad Arbo 100 jaar bestaat!" Jacqueline Joosten blikt nog even terug.
Het was de bedoeling dat in Lochem de twee bogen van een nieuwe brug op hun plek gehesen zouden worden en aan elkaar zouden worden vastgemaakt. Helaas ging er iets helemaal fout. Wat is er nodig om hijsongevallen te voorkomen? Veiligheidskundige Jos Putman geeft advies.
De RI&E. Het blijft een breinbreker. Want de kwaliteit van de RI&E's is over het algemeen nog steeds onder de maat. En dat is heel vervelend, want de RI&E is de basis van goed arbobeleid. Intussen worstelen de kerndeskundigen met de nieuwe certificeringseisen.
Wintertijd en zomertijd. Het is al jaren onderwerp van discussie. Maar nog steeds verzetten we elk jaar twee keer de klok. Enkele tips om de eerste week wintertijd goed door te komen.
Kennis is steeds belangrijker en kennis nemen we op verschillende manieren tot ons. Van elkaar, via boeken en internet, maar ook middels opleidingen. Toch zien we dat het percentage werkenden dat een opleiding volgt, afneemt.
Ik herinner me nog goed het verhaal van een medewerker op een begraafplaats die onder hoge druk grafschenen reinigde. Het is buiten, zei zijn werkgever, en bescherming was niet nodig. Een paar jaar later kon hij bijna geen stap meer zetten zonder extra zuurstof. Wat is hier het probleem?
Werkgevers moeten seksuele intimidatie voorkomen. Maar doet dit zich toch voor en dient een werknemer een klacht in? Dan is een zorgvuldige afhandeling van seksuele intimidatie van essentieel belang.
Hybride werken brengt nieuwe risico´s met zich mee. De werkgever moet hier zicht op hebben. En dat betekent dat hij ook passende maatregelen moet nemen om de veiligheid en de gezondheid van de medewerkers te kunnen waarborgen. Een RI&E voor hybride werken dus.
Als werknemers buiten werken, vormen kou, ijs en sneeuw een risico. Wanneer is kou te koud? En wat betekent dat voor de RI&E? In dit artikel passeren een aantal belangrijke onderwerpen de revue.
Niet alleen kijken naar oppervlakkige symptomen, maar naar de werkelijke onderliggende risico's op de werkvloer. En die knelpunten vervolgens structureel aanpakken. Dat is al langer gebruikelijk bij ongevalsanalyse en werken met gevaarlijke stoffen. Maar het is nu ook een nieuw toetsingscriterium voor de RI&E.