Leiderschap-2.0-geleuter
Ik schrijf columns en er verandert niets. Ontbreekt het mij aan bevlogen en wijs leiderschap? Zou een cursus soelaas bieden? Of speel ik dan die kwakzalvers in de kaart? En hoe erg is dat?
Ik schrijf columns en er verandert niets. Ontbreekt het mij aan bevlogen en wijs leiderschap? Zou een cursus soelaas bieden? Of speel ik dan die kwakzalvers in de kaart? En hoe erg is dat?
Leiders hebben een belangrijke rol bij het behalen van (veiligheids)doelen. ISO 45001, de norm voor veilig en gezond werken, stelt daarom ook eisen aan leiders.
Zijn de verantwoordelijkheden en taken voor arbeidsomstandigheden vastgelegd? Controleer het met deze checklist.
Vliegen in dichte mist. Een belevenis op zich. En als de piloot een wasknijper tevoorschijn haalt, krijg ik het toch even benauwd. Ik wist even niet waar ik moest kijken. Zit ik hier nou echt in de cockpit van een vliegtuig en gebruikt de piloot een huis-tuin-en-keuken-wasknijper?
Als gevolg van corona hebben we sommige organisaties kleine wonderen zien verrichten. Denk aan de onderzoekers die in zeer korte tijd een vaccin wisten te ontwikkelen waar ze normaal jaren over doen. Andere organisaties zakten volledig door hun hoeven. Hoe komt dat?
Slimme arboprofessionals vragen zich af wat er de komende tijd op hun organisatie afkomt. Zij anticiperen dus op de toekomst en niet op het verleden. Zo kun je problemen voorkomen. Hoe werkt dat?
Werken in multidisciplinaire teams is de belangrijkste factor voor succes, zegt Mike Hoogveld. Zo ontstaat een lerende organisatie waarin werknemers steeds beter en slimmer worden in wat ze doen, ook op het gebied van arbo. "Deze manier van werken wordt dan een virus dat zich over de organisatie verspreidt."
Er zijn meer overeenkomsten tussen wolven en werknemers dan u denkt. Hoger veiligheidskundige en vertrouwenspersoon Irene van Eijk legt het uit met de SHE-loupe. Werknemers mogen zich best wat meer 'wolfs' gedragen. Ze krijgen in ieder geval geen burn-out.
Het hybride werken is het 'nieuwe normaal' aan het worden. Maar hoe kunnen organisaties, teams en werknemers de risico's zo klein mogelijk houden? En hoe kunnen zij de positieve effecten van hybride werken juist vergroten? Dit kunnen we leren uit de ervaringen tijdens de coronapandemie.
Hoe kijkt u aan tegen risico's? Wilt u ze ten koste van alles uitbannen? Of hebt u besloten bepaalde risico's te accepteren? Dat laatste is prima, zegt Martin van Staveren, maar doe het dan wel doelgericht. Lees zijn lessen en word een goede risicoleider.