PBMwijzer/Hoofdbescherming/veel gestelde vragen

Hoe wordt gebruik van hoofdbescherming vanzelfsprekend gedrag?

Als het niet lekker zit, zullen veel medewerkers hun hoofdbescherming niet dragen of afzetten. Een perfecte pasvorm en goed draagcomfort zijn dus vereisten. Verder moeten niet alleen de gebruiker en de direct verantwoordelijke, maar iedereen in de organisatie het belang van hoofdbescherming inzien en uitdragen. Geef gebruikers die zich niet aan de regels houden een sanctie of een aantekening in hun dossier. Dit kan ook van pas komen bij een mogelijke claim achteraf.

 

Is het dragen van hoofdbescherming soms niet te warm?

Hoofdbescherming veroorzaakt bij warmte transpiratie. Dat kan leiden tot een jeukende hoofdhuid. Daarom is goede ventilatie een aandachtspunt. Vooral in de zomer zullen medewerkers geneigd zijn hun hoofdbescherming af te doen als ze het warm hebben en geen ventilatieopeningen open kunnen zetten. Lastig is dat dit niet altijd kan. Bij gevaar door vloeibare metalen of gevaarlijke vloeistoffen bijvoorbeeld is een helemaal dichte helmschaal een vereiste. In de bouw of bosbouw kan het wel en is het ook aan te raden. Kies wel voor een helm waarvan de openingen afsluitbaar zijn, zodat medewerkers in de winter geen last krijgen van een koud hoofd.

 

Wat is het voordeel van een veiligheidshelm met klep? En wat van een zonder?

Er bestaan veiligheidshelmen met en zonder klep. Er is ook een tussenvorm: een verkorte klep. Een klep beschermt de ogen tegen de zon en bij regen ook tegen de druppels. Bij werkzaamheden met kranen, in laadruimten van schepen of bij voegwerk dicht op het metselwerk kan een klep juist heel hinderlijk zijn. Kies in dergelijke gevallen voor een helm zonder of met een korte klep.

 

Wanneer gebruik je een veiligheidshelm met verlengde achterkant?

Een veiligheidshelm met verlengde achterkant is met name handig voor mensen die veel gebukt werken. Zij hebben namelijk meer kans een vallend voorwerp op hun achterhoofd of in hun nek te krijgen dan boven op hun hoofd. Wel maakt een helm met verlengde achterkant het lastiger om omhoog te kijken.

 

Hoe belangrijk is het binnenwerk van hoofdbescherming?

Het binnenwerk houdt de hoofdbescherming op zijn plaats op het hoofd en vangt een deel van de klap op als er iets gebeurt. Het binnenwerk bestaat uit de hoofdband, de achterhoofdband, de draagbanden, de schokabsorberende vulling en de zweetband. Is het binnenwerk van de helm gemaakt van thermoplastisch materiaal, dan moet het binnenwerk om de drie jaar worden vervangen omdat het onder invloed van huidvetten snel veroudert. Als mensen de helm dagelijks gebruiken, is een binnenwerk van geweven textiele draagbanden aan te bevelen.

 

Wat is thermoplastich materiaal?

Thermoplastisch materiaal is een verzamelnaam voor kunststoffen die bij kamertemperatuur heel elastisch zijn en die zacht worden bij verhitting.

 

Meer weten over het juiste type beschermingsmiddel? PBMwijzer helpt u met onafhankelijke informatie, gebaseerd op de Gids PBM, hét standaardwerk voor PBM.

 

PBMwijzer goed beschermd aan het werk