Slimme schoenen zetten grote stap in veiligheid

Technische innovatie maakt de werkplek tegenwoordig steeds veiliger. De slimme schoen wordt een datagedreven tool, die de kans op ongevallen drastisch terugdringt. Een revolutie in veiligheidsland.

Slimme schoenen zetten grote stap in veiligheid
Een veiligheidsschoen met licht- en vibratiefunctie.

Schoenen zijn er om op te lopen, om maar met een open deur in huis te vallen. Slimme schoenen hebben nog meer te bieden. Het zijn schoenen die extra functionaliteiten hebben dankzij technologische ontwikkelingen en die een heel nieuwe dimensie toe kunnen voegen aan persoonlijke beschermingsmiddelen.

"De schoen wordt een tool die met andere apparaten kan communiceren", legt Roy van Bladel uit. Als head of export sales van schoenfabrikant ELTEN is hij nauw betrokken bij innovaties op zijn vakgebied. De combinatie van techniek en PBM’s bieden volgens hem ongekende mogelijkheden voor de bescherming van mensen.

RFID

Een voorbeeld van slimme technologie is RFID, wat staat voor
Radio Frequency IDentification. Van Bladel: "Een zendertje op de schoen van een medewerker kan communiceren met een antenne op een heftruck. Zodra de antenne signaleert dat de medewerker binnen acht meter van de heftruck komt, vermindert die z’n snelheid." Ook bij transportbanden van afvalverwerkers, die afval transporteren naar shredders, zorgt RFID voor betere veiligheid. "In Duitsland vinden jaarlijks zo’n dertig dodelijke ongevallen plaats, doordat medewerkers in de machine terechtkomen. Als chips in schoenen communiceren met de antenne op de transportband, dan stopt de band zodra medewerkers er te dichtbij komen." En wat te denken van RFID voor toegangscontrole? Wie de juiste schoenen niet draagt, komt niet door het poortje en krijgt geen toegang tot de werkplek.

In de veiligheidssector wordt volop geëxperimenteerd met de
technologie, weet Van Bladel. "Zo’n chip stop je makkelijk in je jaszak. Maar als je een andere jas aantrekt of geen jas, en je vergeet de chip, dan vertrouw je op veiligheid die er ineens niet meer is. Je schoenen vergeet je nooit, daarom zijn schoenen het ideale product om slim te maken."

Rescue-technologie

Voor zogenaamde ‘lone workers’, die gevaarlijk werk doen in bijvoorbeeld de bosbouw, is rescue-technologie een uitkomst. Voor hun veiligheid zijn er protocollen die ervoor zorgen dat deze mensen bijvoorbeeld elk kwartier gebeld worden om te kijken of alles in orde is. "Met een slimme schoen is dat protocol niet meer nodig", zegt Van Bladel. "Een chip in de schoen registreert of iemand in beweging is en zich in een natuurlijke positie bevindt. Zodra sprake is van een onnatuurlijke positie, vibreert de schoen. Slaagt de gebruiker er niet in op een knop te drukken om aan te geven dat alles goed is, dan gaat er een GPS-signaal naar de meldkamer en komt er hulp."

Bekijk ook deze video over de nieuwste technologie.

Licht- en vibratietechniek

Als laatste voorbeeld van slimme technologie noemt Van Bladel schoenen met een licht- en vibratiefunctie. "Daarmee kun je werkplekken uitlichten als je in het donker werkt. De vibratiefunctie, vergelijkbaar met een park distance-control, treedt in werking als de sensor in de neus van de schoen een object signaleert. De drager van de schoen wordt door de vibratie gewaarschuwd voor struikelen. Ook bestaat er de mogelijkheid van verlichting in de hielkap, zodat je beter zichtbaar bent. Dat is heel veilig voor mensen die in het donker aan de weg werken, bijvoorbeeld."

Door de data die de chips leveren, worden de schoenen nog slimmer.
Door de data die de chips leveren, worden de schoenen nog slimmer.

Pionieren

Al jarenlang is ELTEN bezig met het ontwikkelen van slimme
schoenen
. In 2009 presenteerde de fabrikant zelfs al zijn RFIDconcept op de internationale veiligheidsbeurs A+A. Daarmee loopt het bedrijf voorop, hoewel ook andere fabrikanten interesse hebben in de techniek. Van Bladel: "Het is pionieren en niet zo gemakkelijk als het klinkt. We ontwikkelen deze systemen samen met start-ups. Daar werken veelal jonge, dynamische mensen met briljante ideeën. Samen kijken we hoe we een werkende, nauwkeurige technologie kunnen toepassen in een comfortabele werkschoen. Maar start-ups bieden helaas niet altijd de continuïteit die nodig is om op de (middel)lange termijn een product serierijp te maken. Of een briljant idee is toch niet werkbaar. Het is vallen en opstaan."

Gelukkig leidt het pionieren ook tot resultaten, want de RFIDtechnologie in schoenen is al verkrijgbaar. "Met de rescue-systemen zijn we al ver, maar ze zijn nog niet op de markt. De licht- en vibratietechniek is nog een prototype." Nog even geduld, dus.

Steeds slimmer

Werkschoenen moeten veilig en comfortabel zijn. En als het even kan ook nog aantrekkelijk, want het oog wil ook wat. Duurzaamheid is uiteraard eveneens belangrijk, maar de veiligheid van de gebruiker staat altijd voorop", zegt Van Bladel. "Pas daarna komen de technische snufjes. Een goede schoenenfabrikant doet nooit concessies aan het comfort en de veiligheid. Maar die chips hinderen de dragers niet. Een mooie bijkomstigheid is dat ze gebruikt kunnen worden voor het verbeteren van de kwaliteit van het productieproces. Dankzij de data die de chips leveren, krijgen we compleet nieuwe inzichten. Dat draagt eraan bij dat we nog betere schoenen kunnen maken. Uiteraard worden die data volgens AVG-richtlijnen opgeslagen en verwerkt." Slimme schoenen worden op die manier nóg slimmer. Een mooie stap voorwaarts op weg naar een veilige wereld.

Dit artikel is gesponsord door ELTEN

Persoonlijke valbeveiliging kiezen, zo pak je het aan

Persoonlijke valbeveiliging kiezen, zo pak je het aan

Werk je op hoogte en blijkt uit de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) dat er valgevaar is? Dan zijn beheersmaatregelen noodzakelijk. Het kan...

Dit zijn de aandachtspunten bij valbescherming

Dit zijn de aandachtspunten bij valbescherming

Zijn er bij het werken op hoogte (2,5 meter of hoger) geen bordessen, steigers, of borstweringen aangebracht? Dan moet je valbeveiligingsmiddelen...

Red de bouwvakker met een korte broek

Red de bouwvakker met een korte broek

Soms vallen de mussen van het dak, als gebraden haantjes. Van niks doen raak je al oververhit, laat staan van werken.

Studio Gehoord over effectief leiderschap, deel II

Studio Gehoord over effectief leiderschap, deel II

Als een leider om zijn medewerkers geeft en hen uitdaagt om het allerbeste te doen, legt hij de basis voor betere resultaten. Interview met klinisch...

Studio Gehoord over  effectief leiderschap

Studio Gehoord over effectief leiderschap

Als een leider om zijn medewerkers geeft en hen uitdaagt om het allerbeste te doen, legt hij de basis voor betere resultaten. Interview met klinisch...

Deze leveranciers hebben een streepje voor bij arboprofessionals

Deze leveranciers hebben een streepje voor bij arboprofessionals

Ook dit jaar werd weer het Partner of Choice-onderzoek uitgevoerd. Het onderzoek geeft antwoord op de vraag: met welke dienstverlener/leverancier...

Nieuwe arboberoepen leveren extra handjes voor de bedrijfsarts

Nieuwe arboberoepen leveren extra handjes voor de bedrijfsarts

Het arbo-onderwijs en het beroep arboprofessional zijn in beweging. Er ontstaan zelfs nieuwe arboberoepen, zoals de praktijkondersteuner bedrijfsarts...

De kracht van de eenvoud 

De kracht van de eenvoud

Omdat ons leren niet ophoudt na school, maar een leven lang doorgaat, is de markt van leermiddelen eindeloos groot en zijn de opbrengsten navenant.