PBMwijzer / Oog- en gezichtsbescherming / Algemeen

oogbeschermingOgen zijn onze kwetsbaarste zintuigen. Oogletsel is vaak de oorzaak van (gedeeltelijke) arbeidsongeschiktheid. Kijken is immers voor de meeste beroepen van groot belang. Het is daarom essentieel de ogen te beschermen tegen gevaren zonder het zicht op de werkplek te belemmeren. Dat kan met een goede veiligheidsbril. Bij sommige werkzaamheden is bescherming van het hele gezicht vereist of is een combinatie van oog- en gezichtsbescherming noodzakelijk.

  • Oogbescherming bestaat uit twee delen: glazen en een montuur. De glazen worden gemaakt van glas of kunststof en het montuur van metaal of kunststof.
  • Oogbeschermingsmiddelen moeten CE-gecertificeerd zijn, met vermelding van de norm waaronder ze getest zijn. Alleen als het CE-teken op beide glazen staat en ook op een van de poten van het montuur is het een CE-veiligheidsbril.
  • Oog- of gezichtsbescherming mag het werk niet belemmeren of andere arbeidsrisico’s opleveren. Dingen als een slechte pasvorm, glazen die makkelijk beslaan door vocht of zweet, een bril die de kleur van de omgeving verandert zijn uit den boze.
  • Oog- of gezichtsbeschermingsmiddelen mogen de gezondheid van de gebruiker niet nadelig beïnvloeden. Denk dan met name aan irritatie of een allergische reactie van de huid door stoffen in de bril, zoals zink, tin of chroom.
  • Oogbescherming werkt het beste met een goede individuele pasvorm en instelmogelijkheden. Iemand die meerdere uren per dag een veiligheidsbril moet dragen, heeft recht op aan hem of haar aangepaste oogbescherming om aan de comforteisen te voldoen.
  • Gekleurde glazen laten minder licht door. Met als gevaar dat de gebruiker dreigingen in de omgeving niet op tijd ziet, waardoor hij bijvoorbeeld kan worden aangereden. Ook als de glazen van een veiligheidsbril optisch niet goed zijn, kan dat gevaarlijk zijn. Door de optische werking van glas ziet de drager dingen dan bijvoorbeeld op een andere plek dan ze werkelijk zijn.
  • Als de gebruiker brildragend is, moet zijn oogbescherming dezelfde oogcorrectie hebben als zijn eigen bril.
  • De beeldschermbril, ook wel beeldschermwerkbril, is een bijzondere vorm van oogbescherming die wordt gebruikt op beeldschermwerkplekken. De beeldschermbril is geen persoonlijk beschermingsmiddel maar een leeshulpmiddel. Hij beschermt niet tegen straling en dergelijke.
  • Oog- en gezichtsbeschermingsmiddelen moeten na gebruik op een droge, stofvrije plaats worden opgeborgen om krassen of andere beschadigingen te voorkomen.
  • Als in een werksituatie het risico bestaat om ongewild in aanraking te komen met chemicaliën of om te verbranden, moet er niet alleen een nooddouche zijn maar ook een oogdouche. Snel handelen kan ernstig (oog)letsel voorkomen.

> LEES OOK: Het wat & hoe van PBM

Meer weten over het juiste type beschermingsmiddel? PBMwijzer helpt u met onafhankelijke informatie, gebaseerd op de Gids PBM, hét standaardwerk voor PBM.

 

PBMwijzer goed beschermd aan het werk