PBMwijzer/voetbescherming/ veel gestelde vragen

Wat is de meest gemaakte fout bij de aanschaf van beschermend schoeisel?

Zo’n 50 tot 60 procent van de dragers van veiligheidsschoenen draagt de verkeerde maat. Als de drager niet precies weet wat zijn maat is, kunnen problemen met de pasvorm ontstaan. Dat zit niet alleen in de lengte, maar ook in de breedte of de hoogte van de voet. Hoe een maat uitvalt, verschilt ook per merk. Dit is op te lossen door de voeten goed op te (laten) meten en passend advies in te winnen.

 

Bij welke werkzaamheden past schoeisel met een ondoordringbare zool?

Schoenen met een ondoordringbare zool zijn vooral van nut bij werkzaamheden in een omgeving waar je op scherpe dingen kunt stappen. Denk aan: werkzaamheden in de ruwbouw, de weg- en waterbouw, de betonconstructie, op bouwterreinen en opslagplaatsen, op daken, op stellingen, sloopwerk en dergelijke.

 

Bij welke werkzaamheden is geen ondoordringbare tussenzool nodig of is het juist onhandig?

 • Werkzaamheden op metalen bruggen, hoge metalen gebouwen, stalen constructies, op palen, masten, kranen, torens en in liften.
 • Werkzaamheden op of met grote containers en leidingen met grote diameter.
 • Werkzaamheden in metaalfabrieken, smederijen, perserijen, warmwalserijen en draadfabrieken.
 • Werkzaamheden in hoogoveninstallaties, staalfabrieken en walserijen.
 • Werkzaamheden op verwarmingsinstallaties en elektriciteitscentrales.
 • Montage van ovens, verwarmings- en ventilatie-installaties.
 • Verbouwings- en onderhoudswerkzaamheden.
 • Werkzaamheden in steengroeven, dagbouw en verplaatsing slakkenbergen.
 • Verwerking van steen.
 • Fabricage, hantering en behandeling van vlak en hol glas.
 • Hanteren van matrijzen in de keramische industrie.
 • Bekledingswerkzaamheden dicht bij de oven in de keramische industrie.
 • Transport en opslag.
 • Hanteren van stukken diepgevroren vlees en metalen conservenvaten.
 • Werkzaamheden in de scheepsbouw.
 • Rangeren.

 

Bij welke werkzaamheden past een schoen met een hak of met een gecompenseerde en ondoordringbare zool?

Dakbedekkingswerkzaamheden.

 

Bij welke werkzaamheden past schoeisel met thermische isolatiezool?

Schoenen met een thermische isolatiezool zijn nodig bij het werken op en met zeer hete of zeer koude massa’s.

 

Bij welke werkzaamheden past gemakkelijk uit te trekken schoeisel?

Bij risico op het binnendringen van smeltende massa’s.

 

Wat is een ESD-schoen?             

ESD staat voor ‘electrostatic discharge’, Engels voor elektrostatische ontlading. Dat is een razendsnel minivonkje dat een mens kan overbrengen als hij een geleider aanraakt. Dat klinkt pijnlijk, maar meestal voelt hij daar zelf weinig tot niks van. Ook ontlading die voor een mens niet voelbaar is, kan onzichtbare schade toebrengen aan gevoelige elektronische onderdelen, zoals op printplaten. Dit is te voorkomen door het dragen van ESD-schoenen. Die zijn uitgerust met een elektrische weerstand die hoog genoeg is om statisch elektrische ontladingen te voorkomen en laag genoeg om statische ladingen af te voeren. Deze schoenen zijn ook essentieel in een omgeving waar een klein vonkje iets in brand kan zetten of tot ontploffing kan brengen.

 

Kan ik rekening houden met zweetvoeten bij de materiaalkeuze van de schoen?

Over het algemeen bieden leren schoenen het beste comfort bij zweetvoeten. Als het binnenwerk ook van leer is, is dat nog beter. Katoenen sokken en zweet absorberende inlegzolen kunnen ook helpen.

 

Zijn werk- en veiligheidsschoenen in damesmodellen verkrijgbaar?

Ja. Er bestaan zelfs werkschoenen met een klein hakje. Ook zijn er veiligheidsschoenen die speciaal zijn aangepast aan de gemiddeld niet alleen kleinere maar ook wat rankere maten van de vrouwelijke voet.

 

Bestaan er alleen vetersluitingen?         

De sluiting van de schoen beïnvloedt de pasvorm van de wreef en daarmee het comfort van de schoen. De meeste schoenen hebben daarom een vetersluiting, die is het flexibelst. Ritssluitingen komen ook voor, soms in combinatie met veters.

Er zijn twee soorten vetersluitingen: de rijgsluiting en de derbysluiting. De rijgsluiting wordt veel toegepast bij smalle voeten met een lage wreef. De derbysluiting laat meer ruimte voor een hoge wreef en is iets flexibeler bij brede voeten. Een lange rijgsluiting wordt steeds vaker toegepast. Dit is een sluiting die doorloopt tot aan de neus van de schoen met het voordeel dat de pasvorm van de schoen erg flexibel wordt: zowel een brede als een smalle voet passen goed in deze schoen.

 

Wat betekent ‘een impact van 100 joule’?

100 joule staat gelijk aan een gewicht van 10 kilo dat naar beneden valt vanaf 1 meter hoogte. 200 joule staat gelijk aan een gewicht van 20 kilo dat naar beneden valt vanaf 1 meter hoogte.

 

Wat betekent (a)symmetrische leest?

Een leest is het gereedschap wat de vorm van de schoen bepaalt. De asymmetrische leest is organischer dan de symmetrische leest en volgt de vorm van de voet.

 

Wat is een cambreur?

De cambreur bestaat uit een stuk stijf leer, kunststof of staal tussen de onderkant van het voetbed en de zool. Het ondersteunt de voetholte en zorgt voor de juiste buiging daarvan. De cambreur loopt door tot onder de hak. Als de cambreur breekt, verliest de voet steun.

 

Wat is een contrefort?

Een contrefort heet ook wel hakstuk of hielstuk. Het is een versteviging aan de achterkant van de schoen die de achtervoet ondersteunt en de hiel op zijn plaats houdt. In berg- en wandelschoenen en ook in veiligheidsschoenen zit eigenlijk altijd een stevig contrefort.

 

Wat betekent dissipatief?

Een dissipatief systeem is een open systeem dat energie en materie uitwisselt met zijn omgeving. Een materiaal dat dissipatief is, kan elektrostatische lading op een gecontroleerde manier afvoeren naar de aarde. Dit voorkomt een schok.

 

Wat betekent thermisch?

Met betrekking tot warmte.

 

Meer weten over het juiste type beschermingsmiddel? PBMwijzer helpt u met onafhankelijke informatie, gebaseerd op de PBMgids, hét standaardwerk voor PBM.

 

PBMwijzer goed beschermd aan het werk