nieuws

Checklist voor eerlijke inhuur uitzendkrachten

Wetgeving

Vakantietijd, dé tijd om uitzendkrachten in te huren. Bedrijven die dat doen zijn medeverantwoordelijk dat hun uitzendbureau volgens de wet- en regelgeving werkt. De checklist eerlijke inhuur uitzendkrachten helpt daarbij.

Checklist voor eerlijke inhuur uitzendkrachten

Inhurende bedrijven kunnen in sommige gevallen zelfs aansprakelijk worden gesteld als het uitzendbureau niet alles op orde heeft. De Inspectie SZW heeft daarom samen met de Belastingdienst en partijen uit de uitzendsector een checklist voor eerlijke inhuur uitzendkrachten ontwikkeld. Die helpt bedrijven te beoordelen of uitzendbureaus op een eerlijke, gezonde en veilige manier met uitzendkrachten werken.

Checklist voor eerlijke inhuur uitzendkrachten

Aan de hand van 9 punten beoordelen bedrijven het uitzendbureau waarmee zij werken. Ook komt duidelijk naar voren welke punten zij zelf nog op orde moeten brengen. Waar gaat het om? Onder andere om juiste registratie van het uitzendbureau bij de Kamer van Koophandel. Daarnaast om het gebruik van een g-rekening, betalen van een eerlijk loon en het controleren van de identiteit van de uitzendkracht. Voldoen aan alle 9 punten uit de checklist maakt de kans een stuk groter dat het uitzendwerk op een eerlijke, gezonde en veilige manier gebeurt. Zowel de inlener als het uitzendbureau moeten volgens de Inspectie SZW regelmatig alle punten controleren en alert blijven op signalen van misstanden.

> BEKIJK de checklist eerlijke inhuur uitzendkrachten

Top 6 branches met misstanden, 131 boetes

In Nederland zijn jaarlijks ongeveer 770.000 uitzendkrachten aan het werk. Zo’n 12.000 uitzendbureaus staan ingeschreven bij de KvK. De top 6 branches waar zich misstanden voordoen: de land- en tuinbouw, metaal en industrie, horeca, detailhandel, bouw en schoonmaak. Bij controle van 500 uitzendbureaus heeft de Inspectie SZW 131 boetes uitgedeeld met een totaal boetebedrag van ruim 1,3 miljoen euro. De malafide praktijken betreffen illegale tewerkstellingen, te lange werktijden, onderbetaling, gefingeerde dienstverbanden, arbeidsuitbuiting en belastingontduiking. Bedrijven die arbeidskrachten bij malafide uitzenders inhuren, kunnen op oneerlijke wijze goedkoper produceren en concurreren.

Bron: rijksoverheid.nl

Reageer op dit artikel