Werken hogere boetes tegen calculerende overtreders?
Hogere boetes om betere naleving van de wet af te dwingen. De Arbeidsinspectie denkt dat dit werkt bij de Wet arbeid vreemdelingen. Gaat die Wav-vlieger ook op voor Arbowet en Arbobesluit?
Hogere boetes om betere naleving van de wet af te dwingen. De Arbeidsinspectie denkt dat dit werkt bij de Wet arbeid vreemdelingen. Gaat die Wav-vlieger ook op voor Arbowet en Arbobesluit?
Een belangrijk gevaar bij infrawerk is aanrijdgevaar. Daarom moeten werkgevers een arbobeleid voeren op basis van de GCVB en de CROW-richtlijnen. Doen ze dat niet, dan riskeren ze een boete bij een ongeval.
Op 30 januari 2024 legt de rechtbank Oost-Brabant het petrochemische bedrijf SABIC Limburg BV een geldboete op van 10 miljoen euro. Die miljoenenboete kreeg het wegens vier incidenten met ernstige gevolgen voor mens en milieu, waaronder twee arbeidsongevallen.
De Nederlandse Arbeidsinspectie legt 6 bagage-afhandelaren op Schiphol definitief een last onder dwangsom (LOD) op. De inspectie constateert dat de betrokken bedrijven nog onvoldoende maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat de fysieke belasting bij het grondpersoneel wordt beperkt.
Per 9 februari 2022 zijn de Beleidsregels boeteoplegging Arbowetgeving gewijzigd. De belangrijkste wijziging is de verandering op het gebied van gevaarlijke stoffen, waarbij de boetes zijn verhoogd.
Jarenlang te hoge boetes van de Inspectie SZW. Dat was de kop van een artikel in het Financieel Dagblad dat in diverse arbovakbladen één op één werd overgenomen. Wat is er aan de hand?
Als organisatie kun je er veel aan doen om veilig(er) te werken. Toch blijft een arbeidsongeval altijd mogelijk. In hoeverre valt een organisatie iets te verwijten als die er alles aan doet om veilig te werken?
Een harde fraudeaanpak bij de Inspectie SZW heeft sinds 2013 geleid tot (veel) te hoge boetes voor overtreding van arbeidsregels. Bovendien was een deel van die boetes onterecht. Dat blijkt uit een analyse van het FD van tientallen rechtszaken en gesprekken met advocaten.
Vier groenmedewerkers pakken het uit het water trekken van een omgevallen boom niet handig aan. Bij hun actie met de bedrijfsauto en een touw met katrol breekt een van hen zijn knie. De boete loopt flink op door vermenigvuldiging met een factor 4. Vindt de rechter dat evenredig?
Goed gedaan, werkgever: je hebt keurig een veilige werkwijze op papier gezet voor laden en lossen. Maar hé, waarom krijg je dan toch een boete als een werkneemster in het ziekenhuis belandt? Waarschijnlijk heeft die rechter het niet helemaal goed begrepen..?