Het einde van risicomanagement (podcast)

Kunnen we de afdeling risicomanagement ontmantelen en op de werkvloer vervangen door drie vragen? In deze podcast vertelt Martin van Staveren wat daarvoor nodig is.

Het einde van risicomanagement (podcast)

Risicomanagement werkt veelal niet en levert wél veel werk op. Het is te groot geworden en kan veel praktischer. Want moeten we wel doorgaan met het opstellen van eindeloze lijsten met risico's? Dat geeft alleen maar een illusie van controle.

Eerlijke gesprekken voeren

Wat werkt beter? Risicomanagement terugbrengen naar de essentie. Dat is continue omgaan met risico’s om waardevolle doelen te realiseren, bijvoorbeeld op het gebied van veiligheid. Dit vraagt om eerlijke gesprekken over risico’s. Wat hierbij ook helpt? De verantwoordelijkheid voor doelen koppelen aan de bijbehorende risico’s. Dan hebben we het over het organiseren van doelverantwoordelijkheid.

Tamme en wilde risico's

In deze podcast bespreekt Orly Polak met Martin van Staveren wat dat is. Dan gaat het over tamme en wilde risico's en welke gereedschappen je daarbij nodig hebt. Over doelen scherper stellen, vertrouwen en moed hebben, keuzes durven maken en over gesprekken voeren over onzekerheden. Maar ook over technologisering, het accepteren van risico’s én wat de factor tijd doet.

En ja, er zijn organisaties die deze weg opgaan.

Beluister de podcast met Martin van Staveren:

Op station Den Haag Hollands Spoor werd op 20 april 2024 om 22:30 het treinverkeer 3 minuten stilgelegd. Aanleiding was de mishandeling van een hoofdconducteur en een machinist. Foto: Robin Utrecht (ANP).

Geweld op het werk: zo gaan NS en Forensische Zorgspecialisten ermee...

In een aantal sectoren komen geweldsincidenten dagelijks voor. Inmiddels zijn er diverse initiatieven bij bedrijven zelf om deze vorm van psychosociale arbeidsbelasting te lijf te gaan.

Voorbeelddocument gedragscode sociale media

Voorbeelddocument gedragscode sociale media

Gebruik dit document 'Gedragscode sociale media' om medewerkers te informeren hoe zij met sociale media moeten omgaan. Het model dient als kapstok en kan verder worden aangevuld op basis van de behoeften van de organisatie.

5 best gelezen artikelen in februari

5 best gelezen artikelen in februari

Wat is er nodig om een hijsongeval te voorkomen en hoeveel bhv'ers heeft een organisatie nodig? De top 5 van de best gelezen artikelen in februari 2024 geeft weer een mooie mix van onderwerpen weer.

Veilig en gezond werken: 5 podcasts waar je wijzer van wordt

Veilig en gezond werken: 5 podcasts waar je wijzer van wordt

Niet alleen in magazines, brochures en op websites is waardevolle informatie te vinden over veilig en gezond werken. Ook van podcasts kun je veel opsteken. Daarom in dit artikel vijf Spotify-tips.

Een model toepassen of niet? Elf vragen om modellen te beoordelen

Een model toepassen of niet? Elf vragen om modellen te beoordelen

Vroeg of laat krijg je als arboprofessional te maken met de uitslag van een wiskundig model. Twee zaken zijn dan belangrijk. Namelijk wat is de mogelijk toegevoegde waarde van het model? En hoe beoordeel je die gefundeerd? Deze elf vragen moeten daarbij helpen.

Leiderschap-2.0-geleuter 

Leiderschap-2.0-geleuter

Ik schrijf columns en er verandert niets. Ontbreekt het mij aan bevlogen en wijs leiderschap? Zou een cursus soelaas bieden? Of speel ik dan die kwakzalvers in de kaart? En hoe erg is dat?

Modern veiligheidsmanagement: met 3 D's verder kijken dan regels

Modern veiligheidsmanagement: met 3 D's verder kijken dan regels

Voer gesprekken over tekortkomingen in het werk en probeer werkbare oplossingen te vinden. Dat vergroot de veiligheid meer dan regels opstellen voor de bühne, stelt lector veiligheidsmanagement Robert Jan de Boer. Oftewel: stop met safety-theater en start met modern veiligheidsmanagement.

Deze eisen stelt ISO 45001 aan leiderschap

Deze eisen stelt ISO 45001 aan leiderschap

Leiders hebben een belangrijke rol bij het behalen van (veiligheids)doelen. ISO 45001, de norm voor veilig en gezond werken, stelt daarom ook eisen aan leiders.