Het geheel is meer dan de som, ook voor arbo!

Als congrestijger heb ik al heel wat congressen voorbij zien komen, van Los Angeles tot Yokohama en van London tot Hong Kong. Dit jaar staat de teller al op zeven en wij zijn er nog niet. Op ieder congres heb ik iets van belang geleerd wat ik probeer door te geven.

Het geheel is meer dan de som, ook voor arbo!

Bijna tien jaar geleden woonde ik een Engels asbestcongres bij. Daar leek niemand van de Engelse vakgenoten elkaar te kennen, laat staan die in het buitenland. Dat vond ik pijnlijk. Want er werden zo veel problemen aangekaart waarvan ik dacht: dat moet je gewoon aan die en die vragen, die weten het antwoord wel.

We kunnen allemaal wat van elkaar leren

Het besef rees dat ieder land probeert het wiel uit te vinden. Uit frustratie richtte ik toen de stichting European Asbestos Forum (EAF) op. Daar staat het internationaal delen van kennis en netwerken voorop: Across borders and sectors. (Het volgende congres is op 10 en 11 november in Amsterdam, voor wie het interesseert.)

Daarom heb ik die stichting ook van meet af zó opgezet dat die voor iedereen toegankelijk is. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wat je specialisme is – we kunnen allemaal wat van elkaar leren. Het is juist in dat grijze terrein tussen gerelateerde vakgebieden waar de innovatieve oplossingen gevonden kunnen worden. Dáár zit de winst. Dit geldt overigens voor alle arbeidsgerelateerde risico’s.

Verleg je eigen grenzen ook eens

Het Landelijk Arbocongres 2022 op 6 oktober in Rotterdam Ahoy is ook een geweldige gelegenheid om grenzen te verleggen en jezelf als professional bloot te stellen aan nieuwe inzichten in een scala van arbeidsgerelateerde risico’s. Want te vaak blijven wij als professionals hangen in wat ons zelf ooit is geleerd. Terwijl het juist van belang is om de nieuwste state of the art te verwerven.

Wat is bijvoorbeeld het verschil tussen risico en gevaar, zowel in de theorie als in de praktijk. En denkt de ene professional hier anders over dan de andere? Dit onderscheid begrijpen is echt van groot belang om de veiligheid op de werkplek te verbeteren. Dit onderwerp staat centraal in de keuzesessie van Tamara Onos, een begaafd spreker.

Ook is er aandacht voor een onderwerp dat mij als jurist aan het hart gaat: de noodzaak van betere RI&E’s. Wat kunnen we ons een hoop arbeidsleed (en rechtszaken) besparen door daar een kwalitatieve inhaalslag te maken! Ik denk dat het coronavirus ons wel heeft geleerd dat een RI&E geen rustig bezit kan en mag zijn: we moeten die voortdurend toetsen, bijschaven en actualiseren.

Trouwens, als ik zelf iets van corona heb geleerd, dan is het wel hoe bevoorrecht en fijn het is om weer als professionals onder elkaar bijeen te komen. Wat heb ik dat gemist … jullie ook?

‘It takes all of us’

Iedereen heeft recht op gezondheid en op een gezonde werkplek. De ILO heeft dit recentelijk nog als speerpunt van beleid bestempeld. Maar het zijn niet alleen de arbospecialist, de arbeidshygiënist, de veiligheidskundige of de aansprakelijkheidsjurist die hieraan moeten werken. We moeten samen werken, met zijn allen, en met zijn allen up-to-date zijn van de professionele ontwikkelingen. Wij hebben allemaal ons eigen beetje kennis en ervaring, maar het geheel is zo veel meer dan de som van de delen. ‘It takes all of us’, is dus het motto.

Tot ziens in Amsterdam en/of Rotterdam!

Mr. dr. Yvonne Waterman is gepromoveerd op het werkgeversaansprakelijkheidsrecht en specialiseert in asbestrecht. Reacties zijn welkom, stuur een berichtje naar waterman@watermanlegal.nl

Lees meer van Yvonne Waterman:

Yvonne Waterman

Yvonne Waterman

Aansprakelijkheidsjurist

Mr. dr. Yvonne Waterman is in 2009 gepromoveerd op de aansprakelijkheid van de werkgever voor arbeidsongevallen en beroepsziekten. Ook doceert zij over het beroepsziekterecht. Yvonne Waterman is een aansprakelijkheidsjurist in hart en nieren met een drive voor excellentie. Zij houdt zich vooral bezig met asbest, asbestaansprakelijkheidsrecht en alles wat daarbij komt kijken. Meer informatie: www.watermanlegal.nl.