Het geheel is meer dan de som, ook voor arbo!

Als congrestijger heb ik al heel wat congressen voorbij zien komen, van Los Angeles tot Yokohama en van London tot Hong Kong. Dit jaar staat de teller al op zeven en wij zijn er nog niet. Op ieder congres heb ik iets van belang geleerd wat ik probeer door te geven.

Het geheel is meer dan de som, ook voor arbo!

Bijna tien jaar geleden woonde ik een Engels asbestcongres bij. Daar leek niemand van de Engelse vakgenoten elkaar te kennen, laat staan die in het buitenland. Dat vond ik pijnlijk. Want er werden zo veel problemen aangekaart waarvan ik dacht: dat moet je gewoon aan die en die vragen, die weten het antwoord wel.

We kunnen allemaal wat van elkaar leren

Het besef rees dat ieder land probeert het wiel uit te vinden. Uit frustratie richtte ik toen de stichting European Asbestos Forum (EAF) op. Daar staat het internationaal delen van kennis en netwerken voorop: Across borders and sectors.

Daarom heb ik die stichting ook van meet af zó opgezet dat die voor iedereen toegankelijk is. Het maakt niet uit waar je vandaan komt of wat je specialisme is – we kunnen allemaal wat van elkaar leren. Het is juist in dat grijze terrein tussen gerelateerde vakgebieden waar de innovatieve oplossingen gevonden kunnen worden. Dáár zit de winst. Dit geldt overigens voor alle arbeidsgerelateerde risico’s.

Verleg je eigen grenzen ook eens

Het Landelijk Arbocongres is ook een geweldige gelegenheid om grenzen te verleggen en jezelf als professional bloot te stellen aan nieuwe inzichten in een scala van arbeidsgerelateerde risico’s. Want te vaak blijven wij als professionals hangen in wat ons zelf ooit is geleerd. Terwijl het juist van belang is om de nieuwste state of the art te verwerven.

Bovendien, als ik zelf iets van corona heb geleerd, dan is het wel hoe bevoorrecht en fijn het is om weer als professionals onder elkaar bijeen te komen. Wat heb ik dat gemist … jullie ook?

‘It takes all of us’

Iedereen heeft recht op gezondheid en op een gezonde werkplek. De International Labour Organization (ILO) heeft dit recentelijk nog als speerpunt van beleid bestempeld. Maar het zijn niet alleen de arbospecialist, de arbeidshygiënist, de veiligheidskundige of de aansprakelijkheidsjurist die hieraan moeten werken. We moeten samenwerken, met zijn allen, en met zijn allen up-to-date zijn van de professionele ontwikkelingen. Wij hebben allemaal ons eigen beetje kennis en ervaring, maar het geheel is zo veel meer dan de som van de delen. ‘It takes all of us’, is dus het motto.

Mr. dr. Yvonne Waterman is gepromoveerd op het werkgeversaansprakelijkheidsrecht en specialiseert in asbestrecht. Reacties zijn welkom, stuur een berichtje naar waterman@watermanlegal.nl

Yvonne Waterman

Yvonne Waterman

Aansprakelijkheidsjurist

Mr. dr. Yvonne Waterman is in 2009 gepromoveerd op de aansprakelijkheid van de werkgever voor arbeidsongevallen en beroepsziekten. Ook doceert zij over het beroepsziekterecht. Yvonne Waterman is een aansprakelijkheidsjurist in hart en nieren met een drive voor excellentie. Zij houdt zich vooral bezig met asbest, asbestaansprakelijkheidsrecht en alles wat daarbij komt kijken. Meer informatie: www.watermanlegal.nl.

Arbo Actueel - nummer 14 2023

Arbo Actueel - nummer 14 2023

Arbo Actueel, nummer 14 (2023) is verschenen, met actuele berichtgeving over arbeidsomstandigheden en veiligheid.

Vakblad Arbo - Nummer 5 - 2023

Vakblad Arbo - Nummer 5 - 2023

Vakblad Arbo nummer 5 (2023) is verschenen. Thema van dit nummer is Trends in arbo, wat brengt 2024 ons?

Arbo Actueel - nummer 13 2023

Arbo Actueel - nummer 13 2023

Arbo Actueel, nummer 13 (2023) is verschenen, met actuele berichtgeving over arbeidsomstandigheden en veiligheid.

Deze 3 vragen stel je bij het kiezen van een BHV-trainer

Deze 3 vragen stel je bij het kiezen van een BHV-trainer

Hoe kies je als werkgever een BHV-trainer? Zoek op Google, en de aanbieders verdringen zich tot ver beneden je beeldscherm. Toch kun je een rationele...

Arbo Actueel - nummer 12 2023

Arbo Actueel - nummer 12 2023

Arbo Actueel, nummer 12 (2023) is verschenen, met actuele berichtgeving over arbeidsomstandigheden en veiligheid.

Het gevaar van CE-markering

Het gevaar van CE-markering

Risico is meer dan je op het eerste oog denkt. Carsten Busch verhaalt op humoristische wijze over de zin en onzin van CE-markering en de risico's die...

Praktijkblad Veiligheid & Preventie nummer 5 is verschenen

Praktijkblad Veiligheid & Preventie nummer 5 is verschenen

Het nieuwe nummer van het Praktijkblad Veiligheid & Preventie is verschenen. In dit nummer lees je over de overgang en werk, vallen van lage hoogte...

Dit kan echt niet. Met een vuisthamer asbestmateriaal kapot slaan

Dit kan echt niet. Met een vuisthamer asbestmateriaal kapot slaan

Geen maatregelen nemen om valgevaar te voorkomen en zonder adembeschermingsmiddelen asbest verwijderen. Deze asbestsaneerder maakt er een potje van....