En dit is de BHV’er van het Jaar 2020

En dit is de BHV’er van het Jaar 2020

Rob de Ruijter, werkzaam bij Ymere in Amsterdam, mag zich de kersverse BHV’er van het Jaar 2020 noemen. Hij volgt hierin Marlies Venema van het Elkerliek ziekenhuis uit Helmond op. De BHV’er van het Jaar krijgt een Award en een 1000 euro-cheque voor een goed doel.

De jury die de BHV’er van het Jaar 2020 heeft gekozen, zei onder meer dit over De Ruijter: “De jury is van mening dat hij zeer alert als bedrijfshulpverlener gebruik heeft gemaakt van zijn kennis en vaardigheid om op te treden bij incidenten ook buiten het bedrijf: op straat. Rob de Ruijter is met recht een BHV’er van wie je kunt zeggen: ‘Dan vertrouw ik op jou’”.

Voor de 9e keer verkiezing ‘BHV’er van het Jaar’

Voor het 9e jaar op rij stond de eerste maandag van november in het teken van de landelijke Dag van de BHV. ‘Dan vertrouw ik op jou’ was dit jaar het thema. Op deze dag gaan speciale aandacht en waardering uit naar de inzet van de circa 500.000 bedrijfshulpverleners in Nederland. De verkiezing van de BHV’er van het Jaar is een belangrijk onderdeel daarvan. Die richt zich op een daadwerkelijke inzet van de bedrijfshulpverlener tijdens een calamiteit.

> LEES OOK: Aandacht en waardering voor BHV: ook in coronatijd

BHV’er van het Jaar 2020 redt ook mensen op straat

BHV’er van het Jaar 2020 Rob de Ruijter

De eretitel BHV’er van het Jaar 2020 gaat dus naar Rob de Ruijter, bedrijfsmakelaar bij Ymere in Amsterdam. De Ruijter heeft tot tweemaal toe als bedrijfshulpverlener zeer alert opgetreden buiten het bedrijf. Daarbij heeft hij optimaal gebruikgemaakt van zijn kennis en vaardigheid. Zo reanimeerde hij met de AED van Ymere een mevrouw die op straat onwel was geworden. Gelukkig kon deze dame hem twee weken later hier zelf voor bedanken. Eerder redde hij een voorbijganger die bij een reddingsactie te water was geraakt en niet meer op de kade kon komen.

Daarmee is De Ruijter een levend voorbeeld van de uitspraak van Korpschef Nationale Politie Henk van Essen: “De nabijheid, alertheid en professionaliteit van bedrijfshulpverleners kan het verschil betekenen tussen leven en dood”. Van Essen, de nieuwe ambassadeur van de Dag van de BHV, bedankte de kersverse BHV’er van het Jaar 2020 met een persoonlijke videoboodschap.

> LEES OOK: Dag van de BHV heeft nieuw boegbeeld

Op een prachtige tweede plaats is een team van twee BHV’ers geëindigd: Peter van der Sman en Walter van Krieken van PostNL in Den Hoorn. Samen wisten zij een calamiteit op kantoor tot een goed einde te brengen.

1000 euro-cheque naar RKZ Brandwondencentrum Beverwijk

De uitreiking van de Award en de cheque van 1.000 euro voor het goede doel heeft inmiddels plaatsgevonden op het hoofdkantoor van Ymere in Amsterdam. De cheque gaat naar het Rode Kruis Ziekenhuis (RKZ) Brandwondencentrum Beverwijk, alom bekend als het Brandwondencentrum Beverwijk. Doordat De Ruijter hier als vrijwilliger op de kinderafdeling heeft gewerkt, is hij persoonlijk bij dit goede doel betrokken.

> LEESTIP: Alles over BHV? Gids BHV 2020

Toezichthouder als stok achter de deur

Ondanks dat eenduidigheid wenselijk is, leidt het onderwerp veiligheid regelmatig tot discussies. Maar soms valt er over veiligheid gewoon niet te...